Šamar za Makrona iz EU: Evroposlanici okrenuli leđa predsedniku Francuske

G. ČVOROVIĆ

četvrtak, 10. 10. 2019. u 20:23

Шамар за Макрона из ЕУ: Европосланици окренули леђа председнику Француске

Emanuel Makron
Foto: EPA

Obrt u Evropskom parlamentu, odbijena francuska kandidatkinja Silvi Gular!
PARIZ
OD STALNOG DOPISNIKA "NOVOSTI"


VELIKI udarac doživeli su Francuska, a samim tim i njen predsednik Emanuel Makron koji nastoji da bude lider EU, u četvrtak u Evropskom parlamentu kada su poslanici odbili kandidaturu Silvi Gular za evropsku komesarku.

Njoj je bio namenjen veliki portfelj koji je obuhvatao unutrašnje poslove, industriju, odbranu, svemirsku politiku, digitalna pitanja i kulturu! Čak 82 poslanika su, međutim, glasala protiv nominacije bivše francuske ministarke i evropske poslanice, dok je samo 29 bilo za.

Gular nije zadovoljila poslanike još tokom svojih preliminarnih pisanih odgovora, pre svega zato što se njeno ime pominje u dve istrage koje se odnose na fiktivno zapošljavanje u okviru njene stranke Modem, zbog čega je bila u obavezi da vrati EP 45.000 evra koje je dobio njen saradnik dok je bila evropska poslanica, iako je obavljao partijske zadatke.

Prozvana je i zbog toga što je dobijala čak 12.000 evra mesečno od trusta mozgova "Bergruen", tokom 27 meseci, što ukupno iznosi od 324.000 do 350.000 evra, i to za učešće u organizaciji nekoliko sastanaka i pisanje dva izveštaja po petnaestak stranica.

Iako je istakla da protiv nje nije podignuta optužnica, to joj nije bilo dovoljno da prođe.

Pročitajte još - UJEDINjENjE PROTIV "ISLAMISTIČKE HIDRE": Makron pozvao celu naciju da juri teroriste


- Primam k znanju odluku Evropskog parlamenta, poštujući demokratiju. Zahvaljujem se predsedniku Francuske republike i Ursuli fon der Lajen na poverenju, kao i svim poslanicima koji su glasali za mene - odgovorila je Gular porukom preko društvenih mreža.

Francuska će sada morati da odredi novog kandidata, kao što su to prethodno uradile Rumunija i Mađarska. To je izazvalo buru na domaćoj političkoj sceni, pa je tako Marin le Pen poručila da je Francuska izolovana, a lider levičara Žan Lik Melanšon da je ismejana. Jelisejska palata je naglasila da je Gularova žrtva političkih igara unutar Evropske komisije.

G. ČVOROVIĆ

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Мица Хаубица

11.10.2019. 14:54

није задовољила посланике, 82 против, а 29 за . . . треба то издржати