POZIV lidera terorističke mreže Al kaida Ajmana al Zavahrija (68) muslimanima da napadnu ciljeve u SAD, Evropi, Izraelu i Rusiji, u govoru povodom 18. godišnjice napada na Njujork i Vašington, pokazao je da ni posle skoro dve decenije Amerikom predvođenog rata protiv terorizma, "borci džihada" nisu poraženi. Naprotiv, jači su.

- Ako želite da se džihad fokusira samo na vojne mete, američka vojska je prisutna širom sveta, od istoka do zapada. Vaše države su pune američkih baza, sa svim tim nevernicima i korupcijom koju šire - rekao je Al Zavahri u govoru koji je trajao 33 minuta i 28 sekundi, bez saznanja kada je snimljen.

Al Zavahrijeva kritika "povratnika" iz džihada, kao i onih koji su u zatvoru promenila je pogled na napad na SAD, samo je podsetila na oporavak Al kaide strategijom povezivanja sa regionalnim terorističkim grupama. U 18. godini najdužeg američkog rata, u Avganistanu, gde je inače Al kaida i ponikla, uz podršku SAD, tokom sovjetske invazije na tu zemlju, teroristi su obnovili snage.

U januaru ove godine je Američka nacionalna obaveštajna služba upozorila da lideri Al kaide "jačaju mrežu globalne komandne strukture i nastavljaju da ohrabruju napade protiv Zapada i SAD". I izveštaj UN je ove godine potvrdio da Al kaida "izgleda raste i ostaje fleksibilna i aktivna u mnogim regionima, s ambicijom da se još više iskaže na međunarodnom planu". U februaru je i šef britanske obaveštajne službe Aleks Jang takođe upozorio na oživljavanje Al kaide.

PROČITAJTE I:ALAH JE VELIKI: Ovo je transkript razgovora iz aviona otetog 11. septembra (FOTO+VIDEO)


Od ekstremističke verske grupe koja je u vreme napada na SAD imala manje od 100 pripadnika, Al kaida je, tokom američkog rata protiv terorizma koji je koštao blizu šest biliona dolara, postala transnacionalna teroristička organizacija sa 40.000 boraca. Od početka rata ubijeno je oko pola miliona ljudi, uključujući i lidera Al kaide Osamu bin Ladena, ali se teroristička organizacija proširila od Avganistana i Pakistana, preko Azije, do severne Afrike i Bliskog istoka. Pojedini analitičari smatraju da je američki rat protiv terora bio "katalizator" rasta Al kaide.

BAZA PODATAKA PRE iznenadne smrti bivši britanski ministar za inostrane poslove Robin Kuk, inače protivnik britanske invazije na Irak, izjavio je u parlamentu da Al kaida nije teroristička grupa, već baza podataka međunarodnih mudžahedina i krijumčara oružija koje je koristila CIA, kao i Saudijci, za prikupljanje i slanje dobrovoljaca, oružja i novca u Avganistan u vreme sovjetske okupacije.

Bin Ladenova vizija stvaranja kalifata sa strogim islamističkim zakonima širom muslimanskog sveta počela je da se ostvaruje upravo posle napada na SAD, kada je "motivisao" Amerikance da se upuste u invaziju najpre na Avganistan, pa na Irak. Al kaida je od tad postala nukleus nasilnog islamističkog pokreta sa ograncima u mnogim delovima sveta, kao predvodnik "svetog rata" protiv "neverničkih" osvajača.

Izveštaj UN navodi da je Egipćanin Al Zavahri, vođa Al Kaide posle ubistva Osame bin Ladena 2011. godine, najverovatnije lošeg zdravlja i skriven negde u pograničnom regionu između Avganistana i Pakistana. Osamin sin Hamza bin Laden koga je Al Zavahri zvao "lav iz pećine" i video kao novog vođu Al kaide ubijen je ove godine osam godina posle smaknuća oca u Pakistanu.

Foto EPA


No, Al kaida nije više hijerarhijska organizacija koja prima naređenja od harizmatičnih lidera kao 2001. Samo prošle godine izvela je 316 napada.


DOBRI I LOŠI DžIHADISTI

ZA razliku od terorista Islamske države, Al kaida se trudi da ne otuđuje lokalno stanovništvo. Još pre šest godina ova teroristička mreža je izdala "Opšti vodič za džihad" koji govori o uzdržanom pristupu lokalnim zajednicama, kojima treba da se predstave kao "spasioci". Time se "borci" Al kaide pozicioniraju kao "dobri momci džihada", za razliku od "brutalne Islamske države".