Johanes Han preuzima ključni resor u Evropskoj komisiji?

Tanjug

09. 09. 2019. u 10:30

Јоханес Хан преузима кључни ресор у Европској комисији?

Johanes Han / Foto Tanjug

Prema pisanju bečkog dnevnika "Standard" među novinarima je kružila lista sa imenima i nadležnostima novih članova Evropske komisije
Johanes Han, kojeg je Austrija imenovala za člana nove Evropske komisije, mogao bi dobiti ključni resor u toj instituciiji EU.

Prema pisanju bečkog dnevnika "Standard" među novinarima je kružila lista sa imenima i nadležnostima novih članova Evropske komisije u kojoj je Han bio planiran za resor unutrašnjih pitanja i migracije.

Međutim, list saznaje da je to bilo samo razmišljanje nove šefice Evropske komisije Ursule fon der Lajen, koja sada namerava Hanu da dodeli resor finansija EU, koji je do sada vodio Ginter Etinger.

PROČITAJTE JOŠ -
„TAKMIČENjE UVREDAMA”: Mere lepotu Brižit Makron

Han je želeo da ostane na mestu komesara za proširenje, i bude dalje nadležan za spoljne odnose EU, ali je u Komisiji običaj da komesari i službenici redovno menjarju resore.

Resor finansija u Komisiji se ubraza u "ključne" nadleznosti, jer je nadležni komesar jedan varsta ministra finansija i tako nadzire sve programe i političke projekte, odnosno prihode iz država članice.

Iduće godine treba da se pregovara o novom budžetu, što će biti škakljivo političko pitanje, koje očekuje komesara za finansije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)