„TAKMIČENjE UVREDAMA”: Mere lepotu Brižit Makron

Goran Čvorović

08. 09. 2019. u 20:41

„ТАКМИЧЕЊЕ УВРЕДАМА”: Мере лепоту Брижит Макрон

Emanuel i Brižit Makron,Foto AP

Šef francuske diplomatije reagovao na uvrede brazilskih zvaničnika. Žan-Iv le Drijan odgovorio na uvrede upućene prvoj dami Republike

PARIZ

OD STALNOG DOPISNIKA „NOVOSTI“


BEZ obzira na to o kojoj zemlji da se radi, ne vode se međunarodni odnosi organizovanjem takmičenja u uvredama. A to se trenutno događa.

Pročitajte još: PREDSEDNIK BRAZILA POPUSTIO: Bolsonaro obrisao uvredljive komentare o Brižit Makron

Tim rečima odgovorio je u nedelju francuski ministar spoljnih poslova Žan-Iv le Drijan brazilskim zvaničnicima povodom serije uvreda na račun izgleda Brižit Makron, supruge francuskog predsednika.

Zbog požara u amazonskim šumama i kritika koje je francuski predsednik Makron s tim u vezi izrekao na račun brazilskog šefa države Bolsonara, odnosi između Francuske i Brazila i dalje su veoma zategnuti, a izgled francuske prve dame se naročito isprečio u diplomatskim odnosima dveju zemalja.

- Istina je to što je predsednik rekao. Ta žena je zaista ružna - rekao je krajem protekle nedelje ministar finansija Brazila Paulo Guedes.

Pročitajte još: Bolsonaro se rugao Makronovoj supruzi zbog godina

Posle toga je podsmešljivo dodao:

- Nema ružnih žena, već samo žena koje se gledaju pod lošim uglom!

Ubrzo je iz njegovog kabineta stiglo pisano izvinjenje zbog "šale" koju je izrekao.

- Način na koji visoki brazilski zvaničnici, uz to još i ministar, tretiraju gospođu Makron je nedostojan prema Brižit Makron, ali i prema Francuskoj i prema ženama, počev od brazilskih žena koje same protestuju protiv takvih vrsta izjava - rekao je Le Drijan.


Žan-Iv le Drijan

Pre toga, u jeku diplomatske krize, krajem prošlog meseca, kada je jedan učesnik na društvenim mrežama objavio uporednu sliku dva predsednička para uz komentar da je "sada razumljivo zašto Makron napada Bolsonara", sa zvaničnog naloga brazilskog predsednika stigao je odgovor:

- Ne ponižavajte čoveka, ha-ha-ha.

Kasnije je sa "Fejsbuka" ovaj komentar skinut.

- Na sreću, Brazil nije samo to. Bio sam pre nekoliko nedelja u toj velikoj i lepoj zemlji, gde je Francuska veoma prisutna. Ne mešam aktuelne zvaničnike Brazila s onim što je brazilska stvarnost, ali, nažalost konstatujem da se nastavljaju agresivne izjave koje nisu prihvatljive - naglasio je u nedelju francuski šef diplomatije.

I KAO ČOVEK

Le Drijan je rekao da je to njegov lični stav, ali i istakao da je ministar spoljnih poslova i da se te dve stvari prožimaju.

- To je, takođe, i moja reakcija kao čoveka, jer kada konstatujete takvu vrstu uvreda, reagujete ljudski - zaključio je Žan-Iv le Drijan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

mili

08.09.2019. 21:20

Ko to meri "lepotu" gospoje Makarone, kad tu o lepoti nema ni govora?! Pobogu, pa žena liči na prepariranog francuskog buldoga!

Лазарев Град

08.09.2019. 21:38

не,није ружна,али ако је малко улепшају ондак може да улети у ту категорију

Мица Хаубица

08.09.2019. 23:19

више му личи као да му је баба, а не мама

laki

09.09.2019. 11:04

Ne greši Brazilac , kako Trump ima 23 godine mladju bolju polovinu a Makron 24 godine stariju , ko je tu prirodniji koji predsednik misli o nasledniku i normalnim odnosima sa suprotnim polom a sa tim ima zdravije rasudjivanje.