POSLE jedne od najvećih zaplena droge u istoriji SAD, 16,5 tona kokaina u luci u Filadelfiji na teretnom brodu "MSC Gajan", podignute su federalne optužnice protiv dvojice mornara od kojih je jedan Ivan Đurašević, crnogorski državljanin. On je priznao da je za pomoć utovara kokaina u brod dobio 50.000 dolara. Drugi optuženi Fonofave Tiasage je optužio Đuraševića da ga je vrbovao.

PROČITAJTE JOŠ - ISTORIJSKA ZAPLENA U SAD: Brod pun kokaina vrednog milijardu dolara

Američke federalne vlasti zaplenile su kokain čija je ulična vrednost procenjena na više od milijardu dolara.

- Ovo je najveća zaplena droge u istoriji Istočnog okruga Pensilvanije - saopštile su vlasti u SAD.

Federalni agenti su utvrdili da su oni utovarili kokain iz 14 manjih čamaca koji su, natovareni kesama droge, u više navrata, prilazili teretnom brodu u Peruu. Teretni brod u SAD je stigao posle jednomesečnog putovanja, uz usputna zaustavljanja u Peruu, Kolumbiji, Panami i na Bahamima.

Istražitelji iz šest gradova, državne i saveznih američkih agencija obezbeđuju brod, dok se najavljuju tužbe protiv još optuženih sa plovila. Droga, smeštena u sedam brodskih kontejnera, otkrivena je oko sedam sati uveče po lokalnom vremenu, uz pomoć pasa tragača. Kokain je bio skriven među legalnim tovarom namenjenim Americi i Evropi.

Đurašević je otkriven tako što su mu na rukama pronađeni tragovi kokaina. Priznao je istražiteljima da ga je regrutovao kapetan broda, čije ime nije otkriveno, da pomogne još najmanje dvojici članova posade, kao i četvorici ljudi sa fantomkama, da ubace kese kokaina na brod sa čamaca, nedugo pošto su napustili Peru. Za tu uslugu je dobio više desetina hiljada dolara.

Drugi optuženi je okrivio Đuraševića da ga je regrutovao za krijumčarenje. Rekao je istražiteljima da je dobio 50.000 dolara da tajno utovari kokain tokom jednog od prethodnih brodskih putovanja. Na ovom putovanju su mu, uz Đuraševića, prišli kapetan, električar i inženjer, koji su, pojedinačno, tražili pomoć za posebne utovare kokaina na teretni brod. Opisao je šest čamaca sa kokainom koji su se, u različita vremena, noću približavala teretnjaku i ubacivali svoj nelegalni tovar.

Đurašević i Tiasaga će se pojaviti pred sudom tokom ove nedelje.

DOBROSTOJEĆI IZ KOTORA

PREMA nezvaničnim informacijama, Ivan Đurašević, koji je uhapšen u Filadelfiji, nije Budvanin, kako se navodi, već je iz tradicionalno pomorske porodice iz Kotora. Otac mu je kapetan, dok je on imao čin drugog oficira. Najnovija vest o njegovom hapšenju iznenadila je meštane Kotora, jer, kako govore, nikada ranije nije bio povezivan sa kriminalnim krugovima, a važe i za imućnu familiju. I. D. S.