„Počasni patrijarh“ nove ukrajinske crkve Filaret Denisenko saopštio je da ne priznaje „tomos o autokefaliji“ takozvane Pravoslavne crkve Ukrajine, pošto nije bio upoznat sa sadržajem do njegovog dobijanja.

„Odbacujemo takozvani pomesni sabor koji je održan 15. decembra 2018. godine. To nije bio sabor, već skupljanje potpisa ispod saopštenja pomesnog sabora (o raspuštanju Ukrajinske pravoslavne crkve Kijevske patrijaršije). I mi ćemo tu odluku na narednom pomesnom saboru poništiti i ona za nas neće važiti“, rekao je Filaret na forumu inteligencije „Za Ukrajinsku pravoslavnu crkvu! Za Kijevsku patrijaršiju“ u Kijevu.

Po njegovim rečima, UPC KP ne treba obnavljati, „pošto je ona bila, jeste i biće“. „Ako se neko odvoji, taj će se odvojiti od Kijevske patrijaršije i tražiće zavisnost od Carigradske patrijaršije“, dodao je on.

PROČITAJTE JOŠ - Pravoslavni svet na rubu raskola?

Između ostalog, kao dokaz zavisnosti PCU od Carigrada Filaret je naveo to da je poglavar nove ukrajinske crkve (PCU) Epifanij Dumenko postavio Grka za svog vikarnog episkopa.

„Šta, nema Ukrajinaca pa je postavio Grka? Zašto si imenovao Grka? Kako bi taj Grk pratio šta se dešava u Ukrajini i predavao informacije Vaseljenskom patrijarhu i da preko njega Epifaniju stižu nalozi šta da radi. Zar je to autokefalna crkva?“, zapitao je Filaret.

„Nova crkva“ u Ukrajini osnovana je na „ujediniteljskom saboru“ u Kijevu u decembru 2018. godine nakon spajanja dve nekanonske crkvene strukture aktivne u Ukrajini. Za poglavara nove autokefalne crkve izabran je Epifanij Dumenko.

Kanonska Ukrajinska pravoslavna crkva, koju predvodi mitropolit Onufrij, odbila je da učestvuje na tom saboru. Ruska pravoslavna crkva je saopštila da je kanonski značaj skupa u Kijevu ništavan.

Carigradski patrijarh Vartolomej je 6. januara predao Kijevu tomos o autokefalnosti „nove crkve“. Iz dokumenta sledi da je njena nadležnost ograničena na teritoriju Ukrajine i da ne može da postavlja episkope ili da osniva parohije u inostranstvu.

(Sputnjik)