Zaharova: Odnosi s Ukrajinom zavisiće od praktičnih koraka Kijeva

Novosti online

25. 04. 2019. u 18:41

Захарова: Односи с Украјином зависиће од практичних корака Кијева

Portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova Foto Tanjug

Perspektiva odnosa s novim ukrajinskim rukovodstvom zavisiće od praktičnih poteza Kijeva, rekla je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova
MOSKVA je primila k znanju volju ukrajinskih birača, koji su na izborima izrazili negativan odnos prema politici aktuelnog predsednika države Petra Porošenka. Perspektiva odnosa s novim ukrajinskim rukovodstvom zavisiće od praktičnih poteza Kijeva, rekla je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

„Izbore održane u Ukrajini, u celini gledano, ne treba shvatati kao primer slobodnog, nezavisnog ispoljavanja volje, to je očigledno. Danas je, ipak, jasno nešto drugo. Bez obzira na politehnološke, administrativne metodologije i metodike vlasti, žitelji Ukrajine su svojim glasovima izrazili negativan odnos prema razornoj politici koju je pet godina vodio Porošenkov režim", rekla je Zaharova.

Govoreći o problemima s organizovanjem izbora, Zaharova je objasnila da ima u vidu oduzimanje mogućnosti jednom broju građana da učestvuju u glasanju, pre svega, Ukrajincima koji žive u Rusiji. Zabranjeno je, takođe, ruskim ekspertima da budu posmatrači na izborima.

PROČITAJTE JOŠ - Zelenski već osuo paljbu po Rusiji

„Perspektiva bilateralnih odnosa će zavisiti od praktičnih koraka koji će preduzimati Kijev, od spremnosti novog ukrajinskog rukovodstva da snosi odgovornost za svoje odluke, od ispunjavanja međunarodnih sporazuma, uključujući rešavanje krize u Donbasu na osnovu minskog kompleksa mera, koji je, naglašavam, podržao Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija", rekla je Zaharova.

Drugi krug predsedničkih izbora u Ukrajini održan je 21. aprila. Komičar Vladimir Zelenski pobedio je aktuelnog predsednika Ukrajine Petra Porošenka, osvojivši 73,22 odsto glasova birača.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije