OSNIVAČ Vikiliksa Džilijan Asanž (47) uhapšen je u četvrtak u Londonu - javljaju svetski mediji!

To je potvrdio i britanski ministar unutrašnjih poslova Sadžid Džavid.

"Mogu da potvrdim da je Asanž u pritvoru i da je suočen sa pravosuđem Britanije", rekao je Džavid, prenosi agencija Rojters.

Nakon što je vlada Ekvadora ukinula azil osnivaču Vikiliksa, britanska policija je ušla u ambasadu Ekvadora u Londonu, dodao je on.

Policija je navela da je uhapsila Asanža na osnovu naloga londonskog suda od 29. juna 2012. godine, izdatog zbog njegovog nepojavljivanja pred sudom.

Londonska policija navodi da je imala dužnost da izvrši sudski nalog i da je u ekvadorsku ambasadu ušla na poziv ambasadora, pošto je vlada Ekvadora ukinula azil Asanžu.

Da je poziv policiji uputio ambasador Ekvadora potvrdio je i Vikiliks na Tviteru.

PROČITAJTE JOŠ - Asanž bio predmet sofisticirane špijunske operacije

SNOUDEN: MRAČAN TRENUTAK ZA SLOBODU ŠTAMPE Bivši američki obaveštajac i uzbunjivač Edvard Snouden, koji je odgovoran za curenje poverljivih informacija o američkim programima za nadzor, izjavio je danas da hapšenje osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža predstavlja "udar na slobodu medija".
"Asanžovi kritičari mogu da slave, ali je ovo mračan trenutak za slobodu štampe", naveo je Snouden na Tviteru.
Snouden je dodao da će fotografije na kojima se vidi kako ambasador Ekvadora poziva britansku tajnu policiju da uđe u ambasadu kako bi izvukla iz zgrade izdavača "nagrađivanog novinarstva" završiti u istorijskim knjigama.

„Vikiliks“ je saopštio da Asanž nije „izašao iz ambasade“, već da je ambasador Ekvadora pozvao u zgradu policiju da ga uhapsi.

Kompanija je optužila Ekvador da je nezakonito ukinuo politički azil Asanžu u suprotnosti sa međunarodnim pravom, što je dovelo do njegovog hapšenja.

Par sati nakon privođenja, Ekvador je supsendovao državljanstvo osnivaču Vikiliksa Džulijanu Asanžu, koji je uhapšen u ambasadi te zemlje u Londonu, saopštio je ministar spoljnih poslova Ekvadora.

U ekvadorskoj ambasadi Asanž se nalazio od 2012. godine, kako bi izbegao izručenje Švedskoj koja ga tereti za seksualno zlostavljanje.

Asanž je negirao optužbe i odbijao ekstradiciju, strahujući da će ga Švedska predati vlastima SAD koje ga optužuju za obelodanjivanje poverljivih vojnih i diplomatskih dokumenata.

TRAMP: NE ZNAM NIŠTA O ASANŽU, TO NIJE MOJA STVAR


Američki predsednik Donald Tramp nije želeo da komentariše današnje hapšenje osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža rekavši da ne zna ništa o tome.


"To nije moja stvar", rekao je Tramp novinarima u Ovalnoj sobi.


AP podseća da je Tramp više od 100 puta tokom izborne kampanje 2016. godine hvalio Vikiliks kada je ova organizacija objavila mejlove njegove rivalke Hilari Klinton.


BRITANCI BRINULI ZA ASANŽOVO ZDRAVLjE, PA GA ZATO UHAPSILI?


Ministar unutrašnjih poslova Velike Britanije Sadžid Džavid obratio se u popodnevnim časovima poslanicima u parlamentu, prvi put nakon izvođenje iz ekvadorske ambasade i hapšenja osnivača "Vikiliksa" Džulijana Asanža.


"Si-En-En" prenosi da je Džavid poručio da su i britanska i ekvadorska vlada "postale izuzetno zabrinute za zdravstveno stanje Asanža", kojem je ambasada južnoameričke države služila kao utočište poslednjih skoro sedam godina.


"Prva akcija koju je preduzela londonska policija bila je lekarska procena kojom je utvrđeno da li je u stanju da bude priveden", kazao je britanski ministar.


On je dodao da je Asanž imao dozvoljen pristup lekarima dok je bio zatvoren u svom diplomatskom skloništu koji mu je na osnovu azila omogućila vlada Ekvadora.


"Drago mi je što je situacija u ekvadorskoj ambasadi okončana", rekao je Džavid.


ZAHAROVA: HAPŠENjE ASANŽA IZNEĆEMO U MEĐUNARODNE OKVIRE

Moskva namerava da hapšenje osnivača "Vikiliksa" Džulijana Asanža iznese pred međunarodne organizacije, saopštila je portparol ruskog ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova.

"Definitivno ćemo ovu situaciju podići u međunarodne okvire" rekla je Zaharova i dodala da smatra da bi i novinarske organizacije trebalo da iznesu svoje mišljenje pošto je situacija, kako je naglasila bez presedana, prenosi TASS.


BRITANIJA NEĆE IZRUČITI ASANŽA AKO MU PRETI SMRTNA KAZNA

Velika Britanija neće izručiti osnivača Vikiliksa, Džulijana Asanža, Sjedinjenim Američkim Državama, ako mu tamo preti smrtna kazna, izjavio je britanski ministar za evrposke poslove, Alan Dankan.

"To je naša politika u svim okolnostima, tako da se podjednako odnosi se i na Asanža i on neće biti izručen ako će se suočiti sa smrtnom kaznom", rekao je Dancan za Skaj Njuz, a prenosi Rojters.


OČEKUJE SE PODIZANjE NOVIH OPTUŽNICA PROTIV ASANŽA U SAD?


Američko Ministarstvo pravde očekuje da će biti podignute dodatne optužbe protiv osnivača Vikiliksa, Džulijana Asanža, javlja Si-En-En pozivajući se na neimenovane izvore.


Međutim, kako navodi, nije poznato šta će te optužnice sadržati niti kada bi one mogle da budu podignute, prenosi Rojters.


Britanska agencija za sada nije uspela da potvrdi te navode, ali ističe da je zvaničnik iz Ministarstva pravde rekao da danas neće biti podignute nove optužnice.


SUD PROGLASIO ASANŽA KRIVIM ZBOG KRŠENjA PRAVILA PUŠTANjA UZ KAUCIJU


Osnivač Vikiliksa, Džulijan Asanž, proglašen je, pred sudom u Vestminsteru, krivim, zbog kršenja uslova za puštanje uz kauciju, za šta mu je zaprećena zatvorska kazna od 12 meseci.

Maksimalna zatvorska kazna koja može da se izrekne u tom sudu iznosi 12 meseci, napominje Rojters.

Sudija je rekao da će Asanž ponovo biti izveden pred sud 12. juna, kada će se razmatrati zahtev SAD za njegovo izručenje.


SAD ZATRAŽILE IZRUČENjE ASANŽA

Sjedinjene Američke Države zatražile su u četvrtak izručenje osnivača Vikiliksa, Džulijana Asanža, saopštila je britanska policija, pošto su ga njeni propadnici uhapsili u ambasadi Ekvadora u Londonu.

"Džulijan Asanž je danas po dolasku u centralnu policijsku stanicu u Londonu uhapšen i u ime vlasti SAD", prenosi Rojters saopštenje policije.

"Asanž će se pojaviti pred Sudom za prekršaje u Vestminsteru što pre je moguće", navodi se u saopštenju.

Američki tužioci saopštili su u četvrtak da su protiv osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža podigli optužnicu da je, zajedno sa bivšom obaveštajnom analitičarkom američke vojske Čelsi Mening, kovao zaveru u pokušaju da pristupi poverljivim informacijama u računaru američke vlade 2010. godine.

Neposredno posle hapšenja Džulijana Asanža, njegov advokat Per Samuelson rekao je da postoji veliki rizik da osnivač Vikiliksa bude izručen SAD, koje ga optućuju za objavljivanje poverljivih vojnih i diplomatskih dokumenata, prenosi TASS.

"Prirodno, smatram da je to potpuno neprihvatljivo. Vidimo jasne znakove koji ukazuju da Amerikanci žele da ga osude ili su ga već osudili. Hajde da vidimo da li je ova zabrinutost opravdana ili preterana", kazao je Samuelson.

VIKILIKS: ASANŽ ŽRTVA NAPORA MOĆNIH AKTERA, UKLjUČUJUĆI CIA-u

Međunarodna neprofitna organizacija Vikiliks, čiji je osnivač Džulijan Asanž u četvrtak uhapšen u Londonu, optužila je "moćne aktere", uključujući američku Centralnu obaveštajnu agenciju (CIA), za "sofisticirane napore" da se Asanž dehumanizuje, delegitimiše i odvede u zatvor.


Vikliks je na svom nalogu na Tviteru objavio fotografiju Asanža, uz koju je napisao da je "ovaj čovek sin, otac i brat", da je on osvojio desetine novinarskih nagrada i da je bio nominovan za Nobelovu nagradu za mir svake godine od 2010.

"Moćni akteri, uključujući CIA, angažovani su u sofisticiranim naporima da se on dehumanizuje, delegitimizuje i zatvori", naveo je Vikiliks uz hešteg "Zaštiti Asanža".

ZAHAROVA: RUKA "DEMOKRATIJE" STEŽE GRLO SLOBODE

Ruka "demokratije" steže grlo slobode - tako je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova prokomentarisala hapšenje osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža u ambasadi Ekvadora u Londonu.

Zaharova je to napisala na svom nalogu na Fejsbuku.


Prethodno je portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao da se nada da će sva Asanžova prava biti poštovana.

"Ako su navodi medija tačni, on je uhapšen u Londonu, tako da nemam ništa više tu da dodam. Mi se nadamo, naravno, da će sva njegova prava biti poštovana", rekao je Peskov novinarima odgovarajući na pitanje da li je Rusija spremna da dodeli azil Asanžu, preneo je TASS.

PROČITAJTE JOŠ - Asanž podelio svet

UNS: OMOGUĆITI ASANŽU SLOBODU KRETANjA I NOVINARSKOG RADA

Udruženje novinara Srbije (UNS) izrazilo je danas protest zbog hapšenja osnivača "Vikiliksa" Džulijana Asanža nakon odluke Ekvadora da mu ukine azil, koji je šest godina uživao u ambasadi te zemlje u Londonu. UNS je pozvao Međunarodnu i Evropsku federaciju novinara, kao i organizacije koje se bave slobodom medija da od britanskih vlasti zatraže dozvolu da "Asanž dobije boravak u bilo kojoj zemlji sveta koja je spremna da mu pruži gostoprimstvo".


"UNS podseća da su Asanž i njegove kolege iz Vikiliksa dali istorijski doprinos pravu građana širom sveta da saznaju činjenice koje su vlasti od njih krile. Države imaju pravo da štite svoje tajne, ali Džulijan Asanž je na delu dokazao zašto novinari ne smeju da im u tome pomažu", navodi se u saopštenju.

UNS je naveo da je i ranije pozivao srpsku i međunarodnu javnost na solidarnost sa Asanžom, kome je pretio gubitak azila u ambasadi Ekvadora u Londonu i koja mu je 2018. godine ukinula internet i mogućnost da prima posetioce.

Dodaje se da je UNS Asanžu 2011. godine dodelilo nagradu "Zora" za slobodu medija.Predsednik Ekvadora Lenjin Moreno izjavio je da je Vlada te zemlje ukinula azilantski status Asanžu "zbog kršenja međunarodnih konvencija i dnevnih protokola", prenosi Asošiejted pres.

ADVOKAT: PONOVO OTVORITI SLUČAJ POSLE HAPŠENjA ASANŽA

Šveđanka koja optužuje osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža za silovanje, zatražiće ponovno otvaranje tog slučaja pred švedskim pravosuđem.

Švedsko tužilaštvo je odustalo od preliminarne istrage 2017. godine.

Advokatkinja Elisabet Masi Fric rekla je da je današnje hapšenje Asanža njena klijentkinja čekala i nadala se tome još od 2012. godine, prenela je agencija AP.

PROČITAJTE JOŠ - Predsednik Ekvadora: Asanž prekršio uslove azila

Kako je istakla, ona i njena klijentkinja uradiće sve što mogu da se slučaj u Švedskoj ponovo otvori, kao i da se Asanž izruči toj zemlji kako bi mu se sudilo za silovanje.


ZA HANTA ASANŽ NEDAVNO BIO SLOBODAN ČOVEK, A SADA?

Britanski ministar spoljnih poslova Džeremi Hant, koji je nedavno nazvao osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža "slobodanim čovekom", izjavio je danas da on "nije heroj" i da će o njegovoj budućnosti odlučiti britansko pravosuđe.

Hant je to rekao pošto je osnivač Vikiliksa uhapšen danas u ambasadi Ekvadora u Londonu, gde je proveo skoro sedam godina.

"Niko nije iznad zakona. Džulijan Asanž nije heroj, on se skrivao od istine godinama i godinama. Ispravno je da o njegovoj budućnosti odlučuje britanski pravosudni sistem", rekao je Hant za "Skaj njuz", a prenosi Rojters.

Britanski ministar je, međutim, 5. aprila rekao da je Asanž "slobodan čovek", i da kad god odluči, može da napusti ambasadu Ekvadora u Londonu.

"On može da napusti ambasadu kad god poželi, i mi želimo da se situacija što pre reši", rekao je tada Hant.