U Osijeku počelo suđenje bivšem šefu KOS-a Aleksandru Vasiljeviću za ratni zločin

Beta

22. 10. 2018. u 15:38

Bivšem šefu jugoslovenske vojne Kontraobaveštajne službe (KOS) generalu Aleksandru Vasiljeviću (80) danas je pred Županijskim sudom u Osijeku počelo suđenje u odsustvu

У Осијеку почело суђење бившем шефу КОС-а Александру Васиљевићу за ратни злочин

Foto N.Fifić

Bivšem šefu jugoslovenske vojne Kontraobaveštajne službe (KOS) generalu Aleksandru Vasiljeviću (80) danas je pred Županijskim sudom u Osijeku počelo suđenje u odsustvu zbog ratnog zločina protiv civila i ratnih zarobljenika u logorima na području Hrvatske i Srbije.

Njegov advokat Dubravko Marjanović rekao je posle čitanja optužnice da njegov klijent nije počinio krivična dela koja mu se staljaju na teret, prenela je agencija Hina.

Optužnica tereti Vasiljevića po komandnoj odgovornisti, odnosno da je krivična dela ratnog zločina počinio kao načelnik Uprave sigurnosti tadašnjeg jugoslovenskog Saveznog sekretarijata za narodnu odbranu (ŠNO) u vreme oružanog sukoba u Hrvatskoj između regularnih oružanih snaga Hrvatske vojske i policije s naoružanim paravojnim jedinicama pobunjenih Srba i snagama JNA.

Pošto su po naredbi Uprave sigurnosti tadašnjeg jugoslovenskog ŠNO, od 10. oktobra 1991. osnivani logori za ratne zarobljenike u mestima u Srbiji (Begejcima, Stajićevu, Sremskoj Mitrovici i Nišu) i u Hrvatskoj u Staroj Gradiški, Vasiljević je, prema optužnici, postavio sebi podređene pripadnike organa sigurnosti i poslao više grupa oficira sigurnosti za ispitivanje ratnih zarobljenika.

Od početka oktobra 1991. do maja 1992. u te logore je s područja Osijeka, Vukovara, Karlovca, Stare Gradiške, Slunja i drugih mesta u Hrvatskoj protivpravno dovedeno i zatvoreno civilno stanovništvo i više stotina pripadnika hrvatskih oružanih jedinica.

Optužnica tereti Vasiljevića da je kao odgovorna osoba znao da njemu podređeni i pripadnici drugih jedinica ubijaju, muče i da nečovečno postupaju prema zatvorenima, ali da nije preduzeo ništa da bi ih u tom sprečio.

Uz nanošenje teških telesnih povrede s trajnim fizičkim i psihičkim posledicama, više žena je silovano i seksualno zlostavljano.

U logorima je, prema optužnici, ubijeno 19 osoba i to njih pet u logorima Begejci i Stajićevo, u kojemu je Vasiljević za komandatna postavio potpukovnika Miroslava Živanovića, a u logoru Sremska Mitrovica sedmoro zarobljenih. U logoru u Nišu od batinanja je umrla jedna osoba, a u logoru Stara Gradiška ubijeno je šest osoba.

Zamenik osječkog županijskog državnog tužioca Zlatko Bučević rekao je u uvodnom govoru da su službeni organi JNA i Srbije pokušali da prikriju ulogu vlasti u organizovanju logora, što pokazuje i činjenica da pravosudna tela Srbije, usprkos traženju saradnje u otkrivanju stvarnih zapovednika logora, nisu, pod uticajem Vasiljevića, pružila potrebne podatke, već se pokušalo opstruisati sprovođenje istrage i prikriti osobe koje su učestvovale u organizaciji tih logora, prenela je agencija Hina.

Vasiljevićev branitelj Dubravko Marjanović rekao je da je Vasiljević bio šef državne bezbednosti u Srbiji, ali da se njegova uloga ogledala u prikupljanju informacija od zarobljenih pripadnika HV-a i da se ostvarila u prvih mesec dana njihovog zarobljavanja, a posle toga on više nije imao nikakvu ulogu u organizaciji logora u Srbiji, niti je odgovoran za postupanje prema zatvorenicima.

Osim Vasiljevića, optužnica iz 2011. godine podignuta i protiv potpukovnika JNA Miroslava Živanovića, kao odgovornog zapovednika logora u Stajićevu i Begejcima, ali je on u međuvremenu umro.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

DRAGAN 73

22.10.2018. 16:56

odmah generala u banju,kao hrvati dokazane ratne zlocince,pa nek se jedu od muke