BRISEL - OD STALNOG DOPISNIKA „NOVOSTI“

BLIZU 18 procenata poverenja birača, koliko je na današnjim opštim izborima u Švedskoj osvojila krajnje desničarska formacija Švedske demokrate (SD), još jedan je signal da nacionalne snage rapidno dobijaju na značaju i snazi širom Evrope.

Džimi Akeson (39), lider švedskih ekstremnih desničara, zagovara "švegzit", odnosno izlazak ove zemlje iz EU, kao i ukidanje dvostrukog državljanstva. Rejting njegove stranke raste: pre 12 godina imali su oko tri odsto podrške, 2010. su zabeležili 5,7 procenata, a na poslednjim izborima 2014. pripalo im je 13 odsto. Krila im je, pred današnje izbore, dala izbeglička kriza. U Švedsku je u poslednje tri godine ušlo 163.000 migranata, dok je od 2012. godine zabeleženo oko 400.000 zahteva za azil, odnosno jedan na svakih 25 stanovnika ove zemlje, što je apsolutni evropski rekord.


Pročitajte još:
ŠVEDSKA U STRAHU OD DESNICE: Pokrenuta kampanja "Sve sem Švedskih demokrata"


Kao što se pretpostavljalo, niko nije osvojio većinu u trci za 349 poslaničkih mesta u švedskom parlamentu, što znači da predstoje komplikovani koalicioni pregovori.


NEIZVESNO

ŠVEDSKI ekstremni desničari danas nisu imali izglede za konačni trijumf, ali su postali relanost s kojom će ostale formacije morati da računaju. Levičarski blok na čelu s premijerom Stefanom Levenom i opozicioni desničarski savez su prema nepotpunim podacima gotovo izjednačeni sa oko 40 procenata. Levenovi socijaldemokrati su unutar levičarske koalicije osvojili svega oko 26 odsto, što je njihov najlošiji rezultat za poslednjih sto godina.