Zašto Nemce plaši samit Putina i Trampa?

Tanjug

subota, 07. 07. 2018. u 16:41

Зашто Немце плаши самит Путина и Трампа?

Foto Tanjug-AP

Nemački političari i stručnjaci za bezbednost sve više su zabrinuti da bi američki predsednik Donald Tramp mogao da na sastanku sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom da preduzme akcije koje nisu koordinisane sa NATO-om
Nemački političari i stručnjaci za bezbednost sve više su zabrinuti da bi američki predsednik Donald Tramp mogao da na sastanku sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom da preduzme akcije koje nisu koordinisane sa NATO-om.

Peter Bajer, koordinator vladajućih demohrišćana za transatlantske odnose, rekao je za medijsku grupu Funke da države NATO nisu bile uključene u planiranje samita Tramp-Putin u Helsinkiju 16. jula.

"Velika je zabrinutost u Alijansi o sporazumima koje bi Tramp i Putin mogli da postignu", rekao je Bajer.

Tramp će pre susreta sa Putinom imati sastanke sa saveznicima NATO u Briselu i posetiti Britaniju, navodi Rojters.

Bajer strahuje da bi Tramp mogao da pusti Putina da "ga nadvlada" u Helsinkiju uz podsećanje na susret sa severnokorejskim liderom.

"Kim je do sad samo obećavao. Ne znamo da li je prestao sa obogaćivanjem uranijuma. Samo je Tramp pohvalio samit kao uspešan", rekao je on.


Volfgang Išinger, predsedavajući Minhenske bezbednosne konferencije i bivši nemački ambasador u Vašingtonu, kaže da je moguće da Tramp odbije da potpiše kominike na samitu u Briselu, imajući u vidu šta je uradio na samitu G7.

"Ne mogu to da isključim", rekao je u intervjuu za "Velt".

On međutim, dodaje da je NATO sada u boljem stanju nego ikad.

Lider nemačkih liberala Kristijan Lindner kaže za "Dojčlandfunk" da ne veruje Trampu i da njegovi postupci po pitanju trgovine i bezebdnosti nisu u dugoročnom interesu Sjedinjenih Američkih Države.

"On je previše promenljiv... Za 24 sata Tramp može da promeni svoju poziciju za 180 stepeni", rekao je Lindner.

On je pozvao Evropu da zauzme jedinstven stav kao najveća jedinstvena ekonomska zona i tako pruži kontatežu Trampu i Putinu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije