Zašto su ruski Mi-17 u Avganistanu efikasniji od američkih „crnih jastrebova“

NovostiOnline

16. 06. 2018. u 19:31

Amerčki helikopteri UH-60 „blek houks“, koje je Vašington počeo da isporučuje oružanim snagama Avganistana u zamenu za ruske Mi-17, manje su efikasni i daleko kompleksniji za održavanje

Зашто су руски Ми-17 у Авганистану ефикаснији од америчких „црних јастребова“

Foto MC Odbrana

Amerčki helikopteri UH-60 „blek houks“, koje je Vašington počeo da isporučuje oružanim snagama Avganistana u zamenu za ruske Mi-17, manje su efikasni i daleko kompleksniji za održavanje, navodi portal „Drajv“ pozivajući se na izveštaj inspektorata Ministarstva odbrane SAD.

Naime, kako se navodi, prelazak na američke helikoptere stvorio je čitav niz problema koje još uvek nije moguće rešiti.

Pre svega, američki avioni nemaju toliku nosivost, pa da bi se preneo teret sa jedne lokacije, koji je ranije prenosio ruski Mi-17, potrebna su dva američka „jastreba“.

Sa druge strane, američki helikopteri ne mogu da lete na velikim visinama, te ne mogu biti korišćeni u udaljenim regionima Avganistana, gde je ranije bez problema zadatke izvodio Mi-17.

U izveštaju se navodi i da su američki zvaničnici zabrinuti zbog činjenice da bi ovi problemi mogli da ograniče mogućnosti oružanih snaga Avganistana da sprovode operacije u zemlji.

Prema podacima iz 2017. godine, Avganistan je imao ukupno osam američkih „jastrebova“, iako Vašington planira da ukupno isporuči 160 ovakvih letelica.


(sputniknews.com)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)