Austrija dobija prvi pravoslavni manastir?

Tanjug

20. 12. 2017. u 23:46

Austrija bi mogla dobiti prvi pravoslavni manastir i to u mestu Sankt Andre am Cikze u pokrajini Burgneland, a nakon što je promena namene zemljišta u toj opštini izazvala negodovanje brojnih građana

Аустрија добија први православни манастир?

Thinkstock

BEČ - Austrija bi mogla dobiti prvi pravoslavni manastir i to u mestu Sankt Andre am Cikze u pokrajini Burgneland, a nakon što je promena namene zemljišta u toj opštini izazvala negodovanje brojnih građana.

Mitropolit Carigradske patrijaršije za Austriju Arsenios Kardamakis uputio je opštinskim vlastima pismo u kojem saopštava da je odlučio da se manastir izgradi na mestu koje prvobitno bilo određeno za to.

Gradonačelnik Sankt Andre am Cikze Andreas Satler rekao je tim povodom da je za njega to veoma pozitivna vest,, te najavio da će stupiti u kontakt sa igumanom manastira i sa njim razgovarati o daljim koracima.

Takođe će, rekao je, informisati opštinske institucije o tom projektu.

Pravno gledajući, Satler, koji je u oktobru na lokalnim izborima, izabran za gradonačelnika, ne vidi nikakve prepreke za izgradnju manastira.

Prema njegovim rečima promena namene zemljišta je urađena i građani su se o tome izjasnili.

PROČITAJTE JOŠ - Zavoleo Srbe i postao German

Kaže i da je pitao pravnike i da više nema šta da se dogodi, odnosno nema prepreka u tom smislu.

Istovremeno, Satler je naveo da u mestu postoji grupa ljudi koji su od početka drugačije gledali na ovaj projekat.

"Međutim, većina, smatram, ima pozitivan stav o podizanju manastira", rekao je gradonačelnik dodajući da će od manastira biti velike koristi u pogledu turizma i ekonomije.

Planovi za izgradnju pravoslavnog manastira u Sankt Andre am Cikze objavljeni su oktobra 2014. godine, nakon čega se grupa meštana organizovala u protivljenju tom projektu.

Krajem januara prošle godine sprovedena je anketa među građanima i tesnom većinom odlučeno je u korist podizanja manastira, ali protivnici nisu odustali i prikupili su dovoljno potpisa kako bi izborili izjašnjavanje građana.

Još pre nego što je izjašnjavanje sprovedeno, 11. juna, mitropolit je saopštio da je odustao od projekta.

Na izjašnjavanju građana 569 stanovnika Sankt Andre am Cikze glasalo je za izgradnju manastira, a 385 protiv, nakon čega je pravoslavna crkva saopštila da će razmotriti lokaciju za izgradnju manastira, ali uz napomenu da su i druga mesta pokazala interesovanje da se manastir podigne na njihovoj teritoriji.

Predsednik pokrajine Burgenland Hans Nisl pozdravio je novu odluku mitropolita da ipak manastir bude izgrađen u Sankt Andre am Cikze, dodajući da je on oduvek podržavao taj projekat.

PROČITAJTE JOŠ - Čuvaju srpstvo daleko od otadžbine

Napomenuo je da su se građani izjasnili u korist izgradnje manastira i da se izjašnjavanje mora shvatiti ozbiljno.

Nadležni biskup Egidius Cifkovic rekao je da ga je obradovala vest da će prvi pravoslavni manastir biti izgrađen baš u Burgenlandu, u mestu Sankt Andre am Cikze, jer, kako je naveo, reč je o projektu od velikog značaja.

"Ovo je veliki dan za ekumenizam, za pružanje ruke hrišćanskoj veri, za Sankt Andre kao mesto, koji zahvaljujući ovoj odluci može samo kao pobednik koračati u budućnost", poručio je.

Biskup je kazao da je od početka podržavao ovaj projekat i da je pravoslavnoj crkvi poklonio zemljište za tu namenu.

Prema njegovom mišljenju, pismo novog gradonačelnika mitropolitu dovelo je do promene stava pravoslavne crkve, a u tom je pismu bila jasna molba da se manastir izgradi na teritoriji te opštine, a u odgovoru je mitropolit prvi pravoslavni manastir u Austriji okarakterisao kao "ekumenski projekat veka".

Na drugoj strani, protivnici projekta najavili su da neće posustati.

"Odluka mitropolita nas ne raduje. Nameravamo da proverimo dalje pravne mogućnosti", poručio je Gerhard Maursic sa liste "Zajedno", dodajući da će se u proveru uključiti i pitanje zaštite prirode.

On napominje da protivnici nisu protiv gradnje manastira, već smatraju da mesto na kojem se planira gradnja nije odgovarajuće.

Manastir, kako je ranije najavljivano, treba da bude mesto molitve i rada za monahe, ali i susretanja sa katoličkim vernicima, a u njemu bi trebalo da bude pet do deset monaha.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Радован Јовчић

21.12.2017. 14:45

Сигурно су се градишћански Хрвати бунили против манастира.