Albanija: Bivši ministar umešan u skandal s drogom?

Tanjug

19. 10. 2017. u 19:51

Албанија: Бивши министар умешан у скандал с дрогом?

Ilustracija /foto Mup

Albanski tužioci tražili su od parlamenta da ukine imunitet poslaniku i bivšem ministru unutrašnjih poslova te zemlje Saimiru Tahiriju, kako bi mogli da ga ispitaju povodom optužbio o korupciji i trgovini drogom

Albanski tužioci tražili su danas od parlamenta da ukine imunitet poslaniku i bivšem ministru unutrašnjih poslova te zemlje Saimiru Tahiriju, kako bi mogli da ga ispitaju povodom optužbio o korupciji i trgovini drogom, sapštilo je tužilaštvo.

Rojters prenosi da ta mera predstavlja udarac socijalističkoj vladi premijera Edija Rame imajući u vidu da je Tahiri, koji je bio ministar unutrašnjih poslova četiri godine do marta ove godine, predvodio napore za reformu policijskih snaga i da je u početku bio uspešan u prekidu proizvodnje kanabisa na jugu zemlje 2014. godine.

Tužioci navode da žele da ga ispitaju nakon što je ove nedelje uhapšen u Italiji Albanac Moisi Habilaj, na osnovu optužbi u vezi sa drogom, prenosi Rojters.


PROČITAJTE JOŠ: Albanija: Policija i lokalne vlasti pomažu uzgoj marihuane

Habilaj je u nizu telefonskih razgovora, koje je prisluškivala italijanska policija, a objavili italijanski i albanski mediji, rekao da je Tahiri redovno zarađivao veliku količinu novca od plaćanja droge.

U svoju odbranu, Tahiri je juče u parlamentu rekao da je pogrešio što je prodao svoj auto Habilaju, dalekom rođaku, ali je poricao bilo kakvu drugu vezu s njim.

On tvrdi da je žrtva lažnih informacija koje šire kriminalci.

Ranije danas, vlasti u Albaniji saopštile s da su uhapsile tri osobe i zaplenile četiri metričke tone kanabisa.

Policijski zvaničnik Rebani Jaupi izjavio je da je droga zaplenjena u kući u Valoni, na 150 kilometara jugozapadno od prestonice Tirane.

U saopštenju kancelarije Generalniog tužilaštva navodi se da je taj "značajan ulov" usledio nakon istrage koja je trajala godinu dana i da je u vezi sa nedavnim hapšenjem krijumčara drogom u obližnjoj Italiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije