Najmlađi kancelar na čelu Austrije!

I. STANOJEVIĆ

17. 10. 2017. u 09:41

U bečki Hofburg se uselio Sebastijan Kurc, jedno od najuticajnijih novih lica evropske politike. dobio savet da "nije za politiku", ali nije poslušao

Најмлађи канцелар на челу Аустрије!

TRIJUMF Sebastijan Kurc,foto Matthias Schrader

NAJMLAĐI šef diplomatije u istoriji svoje zemlje, Sebastijan Kurc (31), postao je, posle nedeljnih parlamentarnih izbora u Austriji, i najmlađi kancelar u Beču i jedan od najmlađih državnika u novijoj svetskoj istoriji. Američki magazin "Politiko" za njega kaže da je politički vunderkind i jedan od najuticajnijih Evropljana.

Način na koji je prevazišao teškoće na svom političkom startu, obojile su mu karijeru. Kad je, još kao đak, pokušao da pristupi omladini Narodne partije Austrije (OVP), dobio je savet da to ne čini jer, navodno, nije za politiku. Nije se na to obazirao, pa najpre preuzima mesto šefa omladine Narodne stranke Austrije (OVP), a 2011. sa samo 25 godina i funkciju državnog sekretara za integracije.

Od 2008. do 2012. godine predsedava omladinom OVP u Beču, a od 2009. je i predsednik omladine na saveznom nivou. Podrška koju je tada dobio iznosila je 99 odsto glasova, da bi prilikom reizbora, 2012. godine, ona bila apsolutnih sto odsto! Tako je i stigao u žižu interesovanja visokih funkcionera narodnjaka, koji su u njemu prepoznali veliki potencijal.

U maju ove godine preuzeo je stranku, nametnuo novi stil u vođenju. Nije poštedeo ni "zaštitnu" boju stranke, koju je transformisao iz tradicionalne crne u tirkiznu. Izmenio je i partijski statut, dobivši odrešene ruke za određivanje političkog kursa i stranačke kadrovske politike. Takvu moć do sada nije imao nijedan lider Narodne stranke Austrije.

Kad je, 2013. stupio na dužnost šefa diplomatije, mnogi su se podsmevali njegovoj mladosti i neiskustvu. Ubrzo se, međutim, dokazao na međunarodnom planu, tvrdeći da je prioritet spoljne politike Austrije EU i zapadni Balkan. Zato je za prvu posetu izabrao Hrvatsku, a ubrzo i Srbiju, kojoj pruža otvorenu podršku u procesu pristupanja EU. I pored protivljenja Nemačke, Kurc se založio za zatvaranje balkanske rute, što je zaustavilo izbeglički talas.

Majka mu je učiteljica, otac tehničar u "Filipsu", odrastao je u 12. bečkom okrugu, gde i danas živi. Posle mature i odsluženja vojnog roka, upisao je pravo, ali nije diplomirao zbog političkih obaveza. Koliko je lojalan narodnjačkoj stranci, ništa manje nije veran ni u privatnom životu. I dan-danas deli svakodnevicu sa svojom devojkom iz školske klupe, Suzanom Tijer.

DAMNJANOVIĆ: NADAMO SE DRUGOM MESTU

- NAŠA očekivanja su ispunjena i imamo osnova da se nadamo drugom mestu na saveznim parlamentarnim izborima u Austriji - kaže u izjavi, za "Novosti", Nemanja Damnjanović, poslanik Slobodarske partije Austrije (FPO) u bečkom parlamentu. - Imamo oko 27 odsto glasova.

Na pitanje kolike su šanse da FPO, koju predvodi Hajnc-Kristijan Štrahe, uđe u novu austrijsku vladu, Damnjanović odgovara da njegova stranka neće dozvoliti ucene i da su slobodarci spremni da uđu u koaliciju s narodnjacima ako njihovi stavovi budu poštovani.

- Mi nismo kao socijaldemokrate, pa da vagamo prema trenutnom. Oni su, prvo odbijali da se slože sa narodnjačkom politikom, a danas su doneli odluku da će pregovarati s Narodnom strankom o sastavu nove vlade.


"NISAM DRAMATIČNO ZABRINUTA"

NEMAČKA kancelarka Angela Merkel ocenjuje da snaga Narodne partije (OVP) predstavlja "veliki izazov" za druge stranke. Ona, kako kaže, "nije dramatično zabrinuta zbog razlika u stavovima koje ima sa liderom narodnjaka Sebastijanom Kurcom prema politici izbeglica".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Janko

17.10.2017. 10:00

Interesantno da je Kurc bez fakulteta postao Kancelar i da nije upisao Megatrend i ostale fantomske univerzitete da bi preko noći postao Master, kao neki naši istaknuti političari. Puna podrška formiranju desničarske koalicije OVP + FPO koja bi ograničila uticaj Brisela na Austriju i koja bi blokirala dalje širenje EU sa zemljama Zapadnog Balkana koje istorijski i kulturološki ne pripadaju Zapadnoj Evropi i koje bi sigurno nakon integrisanja u EU oduzimale hleb nezaposlenim Austrijancima.

MilanBG

17.10.2017. 10:04

Samo da je što desnije u Evropi! Desnica gleda svoja posla i svoj narod a ne tuđe, kao levičari koji globališu evrotalibanišu. Čestitke Austrijskoj desnici koja je RAZVALILA evro-centriste i evro-levicu!

znaci umesto"Kokarde"?

17.10.2017. 10:24

Lepo brate...Kako rece Doksa(Marijina sestra):"Biracu njega!Zasto da ne?!Mlad i lep...".I"On" dodje na celo....Doksa posle mnogo godina(dugorocni nezaposleni,dobi posao na sest meseci!Presede ko zna zasto u luckoj kapetaniji i bi otpustena.Ali sada kao"mladji nezaposleni!"Mlad i lep",zna za jadac!I zacas te"podmladi",radi statistike!).Doksin muz,Marijin zet,"kvazi" moj pasenog,"izgubi" posao,posle 20 godina vernog sluzbovanja!?Ostareo i ruzan...I evo prodje vise od godine."Mlad i lep",jos radi!!

svi oni znaju sta hoce!

17.10.2017. 10:34

I"ginu" u"Politickim sukobima".Nikada mi nece biti jasno,zasto se mi glozimo oko toga ko ce sutra da nam"kroji kapu"?Dam ti batinu u ruke,i iskezim se komsiji likujuci"E ovaj ce od sutra da nas uzdize ili satire!Evo ti ga na!Kad neznas koga ces da biras.Komsija,ko komsija,sagne glavu i pita se:A zasto ce on mene da bije tom batinom?Ja ga nisam birao!!!?Lepi moj,slatki moj,beri kozu na siljak i budi miran.Manje ce te tuci.Sve tovje,pametno ili glupo,nestade pred mojom"pametnom vecinom".Na izbore!

Janko brate!

17.10.2017. 10:58

Zar ti je toliko vekova bilo potrebno da se vratis sa Kosova???Citaj Istoriju"Zapadnog Balkana"(on se nalazi u Centralno Balkanskoj Republici)!U nekim"pasazima" ces naici na cudan podatak koji kaze:"i bi vladar,metalostrugar-bravar..I vladase dugo godina nad tehnicarima i inzenjerima.".U drugom se navodi sledece." i taj vladar,Kaplar,komandova ,desetarima,vodnicima,zastavnicima,podoficirima,oficirima,generalima...".Janko brate nas,nisi obdaren za bilo koju skolu?U politiku!I guraj,premijeru nas!