Šta traže američki psi rata u Ukrajini?

Dragan Vujičić

16. 03. 2014. u 06:45

Šta traže američki psi rata, ozloglašeni „Blekvotersi“, u ukrajinskoj krizi: Nepoznato ko je naručilac i ko će platiti papreni račun za angažman plaćeničke vojske

TEŠKO naoružani pripadnici „Blekvotersa“ napravili su prošle nedelje paniku na proruskom mitingu u Donjecku. Novinski izveštači su javili da su posle povika: „Blekvotersi!“, građani počeli da beže. Plaćenici su tako svoj prvi javni zadatak na tlu Ukrajine obavili uspešno. NJihovo uvođenje u ukrajinsku krizu dodatno je zakomplikovalo situaciju.

Ova američka plaćenička vojska poznata je i po nazivu „Treći faktor“, koji je „zaratila“ u Iraku, gde je u periodu od 2001. do 2009. godine bili treća po snazi strana armija na tlu te zemlje. Posle skandala u Iraku 2009. godine promenili su ime u „Eks servis“, a sada se zvanično zovu „Akademija“.

U sukobima u Siriji, vlada Bašara al-Asada okrivila je „Blekvoterse“ za neke od najstrašnijih zločina, kao što je pokolj civila „od vrata do vrata“ u gradiću Hula, maja 2012. godine.

Prošlonedeljna reakcija ljudi u Donjecku najbolji je dokaz kakvu „slavu“ nose „Blekvotersi“.

- „Blekvotersi“ su privatna vojska iz Severne Karoline, usko vezana za CIA - priča Ilija Iliev vlasnik Internacionalne akademije za obezbeđenje iz Skoplja, odličan poznalavac ove tematike. - NJihovo ljudstvo u Iraku u minuloj deceniji uglavnom je štitilo objekte i pojedince od značaja za američku vladu. Zadaci su im tamo bili defanzivnog karaktera.

VAN ZAKONA MEĐUNARODNOM konvencijom protiv regrutovanja, angažovanja, upotrebe, finansiranja i obuke plaćenika, donetom 1989. godine u Ujedinjenim nacijama (stupila na snagu 2001), oni su stavljeni van zakona, dok je njihovo angažovanje kvalifikovano kao zločin protiv mira i bezbednosti.

On podseća da su „Blekvotersi“ ostali upamćeni po otvaranju vatre na kontrolnim punktovima. Tako je ubijeno stotine Iračana, zbog čega je vlada Iraka 2007. godine tražila da se oteraju iz zemlje. Iliev tvrdi da su za taj posao njihovi pripadnici loše selektovani, loše trenerani i upozorava da nema zakona kojima su podložni. Pojedincima iz ove vojske suđeno je u SAD za nekoliko „icidenata“ u Iraku. Prošli su sa uslovnim kazanama i globom od po pet hiljada dolara...

Ko je angažovao „Blekvoterse“ u Ukrajini još je nepoznanica, a postoje najmanje tri verzije. Prema prvoj, CIA je režirala predstavu na Majdanu i plaćenici su „deo scenografije“ zastrašivanja ukrajinskog naroda. Naime, nove vlasti u Kijevu su svesne da nemaju podršku u svojoj vojsci i policiji za eventualno odmeravanje snaga sa „proruskim elementom“ u svojoj zemlji i „Treći faktor“ je prelazno rešenje do formiranja lojalnih jedinica.

Druga verzija oslanja se na poslovično odličnu saradnju CIA sa „Blekvotersima“. Vlasnik komapnije Erik Princ izjavio je još prošle godine u intervjuu za „Delji blast“ da su njegovi vojnici volontirali za CIA iz patriotskih razloga, na područjima gde CIA zbog zakonskih ograničenja nije mogla. Prema tom scenariju, pošto su se stvari na Majdanu otrgle kontroli, a „birokratski aparat“ EU i SAD nije mogao da ih prati, uskočili su njegovi plaćenici.

HOLIVUDSKA KAMPANJA U SVETU danas ima nekoliko stotina privatnih vojnih kompanija. Samo u Iraku ih radi 60 i veliki je pritisak krupnog kapitala da zaposleni u privatnim vojnim kompanijama dobiju legitimitet. Stručnjaci upozoravaju na ozbiljnu kampanju u popularisanju i glorifikovanju upotrebe plaćenika. Jedan od primera je holivudski film „Plaćenici“, čija su dva dela postala „blokbasteri“. U njemu imidž dobrih i humanih „pasa rata“ gradi desetak aktuelnih ikona Holivuda.

Treća teza je da su ih angažovali novi gubernatori „proruskih oblasti“, moćni tajkuni teški milijarde dolara, da štite kako lidere tako i kijevske institucije u Donjecku, Harkovu...

- Profit je osnovni pokretač vojske kao što „Blekvoters“ - priča Ilija Iliev. - Račun njihovog angažmana na kraju će neko morati da plati. Sigurno je da u njihovim redovima u Ukrajini rade samo provereni Amerikanci, jer su u delikatnoj operaciji i ne smeju da rizikuju. Ukrajinci su sa pravom zabrinuti zbog pojave ove vojske, jer koliko god je interes Ukrajinaca i Rusa da ne ratuju međusobno, „Treći faktor“ vodi suprotan motiv.

Plaćenici u Ukrajini navodno zarađaju 1.000 dolara dnevno.
PREDUZETNICI

U PROŠLOJ deceniji „Blekvotersi“ su bili najveći privatni preduzetnik u Iraku sa kojim je Stejt department ugovarao poslove. Sada rade, ili su radili, za neke od najvećih svetskih komapnija „Monsanto“, „Ševron“, finansijsku grupaciju „Berkli“...

Kako su javili svetski mediji, osnivač „Blekvotersa“ Erik Princ prodao je prošle godine sektor „Obaveštajnih operacija“ komapniji „Monsanto“ (najvećem svetskom proizvođaču genetski modifikovanog semena). „Monsanto“ je zatim, prema navodima američke štampe, 500.000 deonica svoje nove akvicizije prodao Fondaciji Melinde i Bila Gejtsa (osnivaču „Majskrosofta“).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (16)

butros

16.03.2014. 08:34

Pa ne zakopčava se ni Ukrajinski narod na leđa!Zato i nestaju puške i municija iz vojnih magacina,video narod šta im se uvuklo i hoće da se samoorganizuje i da istrebi taj ološ..

Srki

16.03.2014. 08:50

S obzirom da politicari sirom sveta donose vrlo cudne odluke u manjim drzavama, osobno sumnjam da su ucenjeni i oni i njihove porodice fizickom egzekucijom od strane ovakvih 'kompanija'

Бранко Стеванович

18.03.2014. 14:40

@Goran - Ne rade isto, ovi srbi su simbolika,a oni nisu.

Mis_Pigi

16.03.2014. 11:34

послао их Савет безбедности на америчку иницијативу

Гоца СЗ

16.03.2014. 11:57

Исто што и у Кореји, Вијетнаму, Ираку, Авганистану, Србији, Либији... Оно што нису успели на Куби, у Сирији, а неће ни у Украјини.

зокс

16.03.2014. 12:06

Они се надају да када отму гас и нафту од Руса да ће им се све исплатити!Не иду они нигде без плана,само је питање где ће им план успети,а где не!

vlada

16.03.2014. 14:53

A šta u Americi nije privatno, ili bolje, šta nije pod kontrolom? Znaju i kad na s...e ideš! To više nije ni perfidno distanciranje! To je zvanično i sa odobrenjem Pentagona!

dule

16.03.2014. 18:12

Imali su Blekvotersi defanzivan zadatak u Iraku.Kaze Ilija Ilijev vlasnik internacionalne akademije za obezbedjenje iz Skoplja.I samo zato sto su imali defanzivan zadatak u Iraku oni su pobili na stotine i stotine Iracana.Posto su bili dobri Iracka vlada je zahtevala da ih se protera iz Iraka.I sad ce kauboji da ubede svet da nisu izazvali sukobe u Ukrajini.Cim je pocelo,ja rece TO JE KAUBOJSKO DELO.Uhodan sistem:zavadimo pa vladamo.Ovaj put se prevarise.

Smrt fašizmu!

16.03.2014. 19:01

Valjda su tamo da pripaze na putinstanske Собаки войны, njih stotinak hiljada, što okupiraju tuđu zemlju i vrše akt agresije, protiv Povelje UN i svetskog mira!

Саша

16.03.2014. 20:15

@Smrt fašizmu! - Матија,ајде одмори мало,напоран си за олимпијску медаљу!

Бранко Стеванович

18.03.2014. 14:39

@Smrt fašizmu! - Nema takve reci kao putinstanske.Ti imas cast da lajes na velikog Putina. . Ali zato sto lajes na velikog ti sam ne postajes veliki,nego ostajes mali, a veliki je on.Zato sto te gazda angazovao da lajes na velikog i tvoj gazda ne postaje veliki, nego ostaje patuljak. Patuljak moze imati samo patuljastog psa patuljasti pas i ne moze da laje,nego samo da kevce i to iz daljine.

Milos

17.03.2014. 07:50

"Novinski izveštači su javili da su posle povika: „Blekvotersi!“, građani počeli da beže." Kakva dezinformacija . Posle povika "Blekvotersi" placenici su se sklonili sa ulice .