SAD PRAVE PRIVATNE SVEMIRSKE STANICE: NASA dodelila tri ugovora vredna 415 miliona dolara

P. Z. S. / Sputnjik internešnel

03. 12. 2021. u 00:55

BAJDENOVA administracija je potpisala poslovne ugovore vredne 415 miliona dolara sa tri kompanije za projektovanje novih svemirskih stanica i druge komercijalne aktivnosti u niskoj zemljinoj orbiti (LEO), objavila je NASA u saopštenju za javnost.

САД ПРАВЕ ПРИВАТНЕ СВЕМИРСКЕ СТАНИЦЕ: НАСА доделила три уговора вредна 415 милиона долара

Foto: Depotzit

- NASA je potpisala sporazume sa tri američke kompanije za razvoj dizajna svemirskih stanica i drugih komercijalnih odredišta u svemiru - navodi se u saopštenju u četvrtak. Sporazumi su deo napora agencije da omogući snažnu komercijalnu ekonomiju u niskoj orbiti Zemlje (LEO), koju će predvoditi Amerikanci.

NASA je saopštila da je ukupna vrednost za sva tri finansirana sporazuma o svemirskom zakonu 415,6 miliona dolara. Kompanije koje su dobile ugovore su Blu Oridžin (Blue Origin) iz Kenta, Vašington - 130 miliona dolara; Nanoraks (Nanoracks) iz Hjustona - 160 miliona dolara i Nortrop Gruman Sistems Korporacija (Northrop Grumman Systems Corporation) iz Dalesa, Virdžinija, - 125,6 miliona dolara, dodala je svemirska agencija.

- Na osnovu uspešnih inicijativa za partnerstvo sa privatnom industrijom za isporuku tereta, a sada i slanje naših, Nasinih astronauta na Međunarodnu svemirsku stanicu, NASA ponovo kreće ka komercijalizaciji svemirskih aktivnosti - rekao je NASA administrator Bil Nelson u saopštenju.

NASA nastoji da održi neprekidno prisustvo SAD u LEO prelaskom sa Međunarodne svemirske stanice na druge platforme. Ugovori će stimulisati američki privatni sektor za razvoj komercijalnih, nezavisnih svemirskih stanica za klijente iz vlade i privatnog sektora - navodi se u saopštenju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ENERGETSKA EFIKASNOST: Naša zajednička odgovornost i korist