NEVEROVATNE SLIKE MARSA: Kinezi objavili fotografije koje je snimio rover "DŽurong" (FOTO)

Novosti online

11. 06. 2021. u 19:51

SLIKE koje je objavila kineska svemirska agencija detaljno su zabeležile crvenu, ravnu i kamenom prekrivenu površinu Marsa, zajedno sa roverom i platformom za sletanje koji su se našli na površinu Marsa prošlog meseca.

НЕВЕРОВАТНЕ СЛИКЕ МАРСА: Кинези објавили фотографије које је снимио ровер Џуронг (ФОТО)

Foto: CNSA via AP

Serija slika visoke rezolucije objavljena je na veb stranici Kineske nacionalne svemirske uprave (CNSA) prikazuje teren crvene planete u boji, kao i platformu za sletanje i rover DŽurong, navela je CNSA.

Foto: CNSA via AP

​Gornja slika prikazuje površinu Marsa, koja deluje relativno ravno, sa stenama različitih veličina rasutih svuda. Imaju glatke ivice, svetlije su boje od terena i poluukopane su, navodi CNSA. Na krajnjem delu slike nalazi se prstenasta jama sa tamnijim, ugaonim kamenjem i nekoliko peščanih dina dalje.

Sledeća slika, koja prikazuje platformu za sletanje, snimljena je kada se rover odmaknuo od platforme za oko šest metara. Prikazana je i kineska zastava i obrisi maskote za Zimske olimpijske igre i paraolimpijske igre u Pekingu 2022. godine.

​Kineska misija Tijanven-1, koja se sastoji od orbitera, platforme za sletanje i rovera, pokrenuta je prošlog jula. Sonda koja je nosila rover sletela je u prostranu ravnicu na severnoj hemisferi Marsa, 15. maja.

Rover DŽurong spustio se sa platforme za sletanje na površinu Marsa 22. maja, započinjući istraživanje Crvena planeta. Istražuje to područje 28 marsovskih dana (marsovski dan je približno 40 minuta duži od dana na Zemlji).

Rover istražuje Marsovu površinu i traži tragove vode ili leda koji bi nam mogli pomoći da shvatimo da li je ikada bilo života na Marsu.

Ovo je najnovija serija slika koju je CNSA objavila od sletanja orbitera, prenosi RT.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)