ŠIFRA NIJE PROBLEM: Turista iz prve otvorio sef zaključan decenijama

Novosti online

četvrtak, 06. 06. 2019. u 19:02

ШИФРА НИЈЕ ПРОБЛЕМ: Туриста из прве отворио сеф закључан деценијама

Depositphotos

Stefan Mils je sa porodicom posetio Muzej zaostavštine grada Vermiliona kada je „iz šale" pokušao da otvori čeličnu kutiju
TURISTA je zapanjio radnike muzeja kada je uspešno pogodio kombinaciju na sefu koja je mučila eksperte.

Kanađanin je uspeo da otključa sef koji je neotvoren decenijama stajao u muzeju, pogodivši šifru na sreću, iz prvog pokušaja.

Stefan Mils je sa porodicom posetio Muzej zaostavštine grada Vermiliona kada je „iz šale" pokušao da otvori čeličnu kutiju. U muzeju u provinciji Alberta su prethodno više puta pokušavali da otključaju stari sef - ali bez uspeha.

Sef nije otvoren od druge polovine 1970-ih godina. Muzej, koji se nalazi u staroj školskoj zgradi od cigala, sadrži kolekciju predmeta iz istorije Vermiliona, gradića sa nešto više od 4.000 stanovnika.

PROČITAJTE JOŠ - Otvoren Titov sef

Mils je sa porodicom u maju posetio muzej. „Svakog leta kada odemo na kampovanje, naučimo da svaki mali grad, bez obzira na to gde se nalazi, ima nešto da ponudi", kaže on za Bi-Bi-Si..

Tako su decu poveli u muzej kroz koji ih je sproveo volonter Tom Kiblvajt. Jedan od eksponata je i sef, poreklom iz Bransvik hotela koji se u tom gradu otvorio 1906. godine.

Veruje se da je sam sef kupljen 1907. Muzeju je doniran početkom 1990-ih kada je hotel promenio vlasništvo i bio renoviran. Mils kaže da je cela porodica „bila zaintrigrana" kada im je pokazan sef.

KAKO JE USPEO?


IZ muzeja su prethodno tražili pomoć stručnjaka kako bi otkrili šifru, pokušavali različite kombinacije. čak i stupili u kontakt sa bivšim zaposlenima u hotelu.

I drugi posetioci su se, baš kao i porodica Mils, igrali sa sefom i pokušavali da ga otvore, ali bezuspešno.

„Rekao sam vodiču da je to neverovatna vremenska kapsula i da ne znaju ni šta je unutra", kaže Mils, koji radi kao varilac.

Primetio je da se brojevi kreću od 0 do 60, i odličio da proba 20-40-60.

„Tipična kombinacija, tri puta u smeru kazaljke na satu - 20 - dva puta u suprotnom smeru - 40 - jednom u smeru kazaljke na satu - 60, probao sam i otvorio se", kaže on.

„Bilo mi je jasno da je dugo zaključan jer je prašina pala sa mehanizma za zaključavanje."

Kiblvajt za Bi-Bi-Si kaže da je „bilo uzbudljivo" kada se okrenuo i video da su vrata otvorena.

ŠTA JE BILO U SEFU?

NAŽALOST, nije bilo blaga. U njemu je bio stari nalog za plaćanje i blokčić za upisivanje narudžbina iz 1970-ih godina.

U blokčić je upisan račun za burger od pečuraka koji je koštao 1.5 kanadskih dolara (0.99 evra) i paklu cigareta za jedan kanadski dolar.

„Ti predmeti nemaju neku vrednost, ali nas veoma zanimaju. Daju nam ideju o tome kakvo je ovo mesto bilo 1977. i 1978. godine", kaže Kiblvajt.

KOJA JE VEROVATNOĆA?

VEROVATNOĆA da Mils tačno pogodi kombinaciju je mala, kaže Džefri Rozental sa Univerziteta u Torontu, autor knjige Knock on Njood: Luck, Chance, and the Meaning of Everything.

Prema njegovoj računici šansa da se iz prvog pokušaja pogodi kombinacije je 1 prema 216.000. (Njegova kalkulacija je uzela u obzir da se brojevi na sefu kreću od 0 do 60).

On ipak ističe da neke takve brave imaju prostora za manevrisanje, a pošto je ova imala sigurnosni sistem od tri broja, Rozental je izračunao da su šanse ipak jedan prema 8.000, „što je i dalje mala verovatnoća".

Činjenica da je kombinacija brojeva bila specifičnog šablona i da nije bila nasumična takođe može da utiče na računicu o verovatnoći, dodao je.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Miki

06.06.2019. 21:38

Brave sa šifrom spadaju u brave koje se najlakše otključavaju od strane stručnjaka. Svaki bolji bravar će ih lako otvoriti nenasilnom metodom, odnosno koristeći ručicu za izbor brojeva kao i svaki drugi korisnik. Sumnjam da je brava možda bila otvorena od strane nekog iz muzeja ko je uzeo vredne stvari i potom nije želeo da bilo ko drugi otvori sef i zato proglasio da se ne može otvoriti. Čovek koji ga je otvorio sigurno ga nije slučajno otvorio, već je znao kako se to radi.