Komponente računara koje definišu cenu i kvalitet

Promo

utorak, 02. 06. 2020. u 18:59

Компоненте рачунара које дефинишу цену и квалитет

Depositphotos

Od velike je važnosti je da sve komponente računara budu usaglašene jedne sa drugom, jer onda pružaju maksimum i time čine računar neverovatno kvalitetnim u obavljanju bilo kog zadatka

Kada govorimo o računarima i njihovim cenama, na tržištu ih je danas toliko da ih je skoro nemoguće obuhvatiti sve odjednom. Za vrlo niske sume novca može da se pronađe odgovarajući računar, ukoliko od njega ne zahtevate neke vrhunske performanse i funkcije, dok se kod onih boljih računara, koji su potrebni za obavljanje nekih određenih poslova, ipak zahteva ozbiljnije izdvajanje budžeta.

Samim tim, cenu i kvalitet najpre određuju vaše potrebe, jer ukoliko vam je računar potreban isključivo da budete povezani na internet, da obavljate neke osnovne poslove na njemu, da gledate filmove i serije, te da skladištite određene podatke u vidu dokumenta, slike ili videa, ne morate da izdvajate velike količine novca.

Kada, međutim, vaše potrebe zahtevaju ozbiljniju grafiku zbog posla ili nekog hobija koji imate, veću memoriju, mogućnost brojnih funkcija i nadogradnji, kao i mogućnosti instaliranja brojnih programa, onda se kvalitet računara penje, kao i njegova cena. Ali sam kvalitet i cena mogu zavisiti i od komponenti koje računar čine jednom celinom. Neke od njih navodimo u ovom tekstu.

Matična ploča - osnova dobrog računara

Ukoliko niste upoznati sa tim šta tačno matična ploča znači računaru, onda je to najlakše objasniti poređenjem. Matična ploča predstavlja dom za sve ostale hardverske komponente jednog računara. Bez nje, ništa ne bi mogli da funkcioniše. Ona usaglašava rad svih ostalih komponenti, spaja ga u jedan funkcionalan organizam i tako nam pruža sve ono šta od računara očekujemo i šta je potrebno. Sve se to svakako naslućuje već iz njenog naziva, jer ne bi se zvala matična ploča da nije najbitniji faktor za savršeno funkcionisanje celokupnog sistema.

Pored toga, od velike je važnosti da sve komponente, uključujući i nju, budu usaglašene jedne sa drugom, jer kada je matična ploča usaglašena sa ostalim komponentama, ona onda uspeva da da maksimum od svake komponente koja postoji u računaru i time ga učini neverovatno kvalitetnim u obavljanju bilo kog zadatka. To je posebno važno kod trenutka kada se ona menja, kao i druge komponente, zbog nadogradnje sistema. Da bi sistem mogaobiti nadograđen važno je da komponente kao što su grafička kartica ili RAM memorija nisu integrisane u matičnu ploču.

Cena matične ploče može biti različita, manja ili veća, ali ovde važi pravilo „koliko para, toliko muzike“, pa će ona u najvećoj meri odrediti sam kvalitet. Zbog toga, kada menjate matičnu ploču cena neka vam ne bude nešto o čemu ćete mnogo razmišljati, već najpre tražite kvalitet koji vam je potreban.

Periferne komponente

Kada je u pitanju računarska oprema kvalitet matične ploče, grafičke kartice, veličine memorije, biće odrednica cene i kvaliteta jednog računara. Ali u tome učestvuju i periferni uređaji, iako se to ne čini tako. Među njima, na primer, monitor može da poveća ili smanji ukupnu cenu. Međutim, nije nevažno da li je monitor od manje ili više inča, kakve mogućnosti ima, jer što kvalitetniji uređaj, to će biti kvalitetnija i slika i video, što posebno u nekim poslovima poput programerskih kuća i internet marketing agencija zna da bude od presudne važnosti.

Uz njih, tastatura može odrediti cenu. Klasične tastature su odavno prevaziđene, jer su bežične tastature daleko praktičnije i bolje. A pored toga, tastature se razlikuju u odnosu na potrebe onoga ko kupuje računar, pa postoje i gejmerske sa brojnim opcijama i mogućnostima, koje povećavaju cenu, ali i kvalitet samog računara.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije