Microsoft Edge postao drugi najpopularniji brauzer na svetu

Novosti Online

ponedeljak, 06. 04. 2020. u 23:07

Microsoft Edge постао други најпопуларнији браузер на свету
Dok Edge podstiče ljude da koriste Majkrosoftove usluge a ne Guglovee, promena pretraživača takođe učvršćuje Chromium-ovo prisustvo na mreži
RIZIČAN potez Majkrosofta sa Chromium Edge brauzerom se izgleda isplatio, barem u kratkom roku. Kako Bleeping Computer primećuje, Edge je sada drugi najpopularniji veb brauzer na osnovu upotrebe, a NetMarketShare mu je u martu dao gotovo 7,6% tržišnog udela, čime je zaobišao opadajući Mozilla FIrefox sa gotovo 7,2%.

Edge je i dalje daleko iza Chrome-ovih 68,5%, ali to je zavidan rezultat za brauzer koji nije bio ni tri meseca star. Nije teško pogoditi zašto Edge tako brzo raste. Njegov status podrazumevanog brauzera za Vindous pomaže, kao i Majkrosoftov ukupni učinak. Međutim, takođe pomaže i to što verzija zasnovana na Chromium-u eliminiše mnoge pritužbe koje je imala stara verzija Edge-a koja radi na Majkrosoftovom pogonu, kao što su kompatibilnost, brzina i količina dostupnih ekstenzija.

Stari softver imao je reputaciju brauzera koji se koristi isključivo za preuzimanje drugih brauzera, a sada je dovoljno dobar da vam možda neće trebati drugi brauzer.

Ovo ne znači da je Gugl nužno zabrinut. Dok Edge podstiče ljude da koriste Majkrosoftove usluge a ne Guglovee, promena pretraživača takođe učvršćuje Chromium-ovo prisustvo na mreži.

Developeri mogu biti manje skloni da kreiraju veb sajtove koji su zaista nezavisni od brauzrea umesto da se optimizuju za Guglov pretraživač i to bi moglo da smeta ljudima koji bi radije koristili FIrefox, Safari ili druge alternative.

(PR Pres)


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije