Novih 31 zaraženih u Srpskoj: Dvadesetoro iz jedne lokalne firme

Novosti Online / B.S.

ponedeljak, 29. 06. 2020. u 12:48

Нових 31 заражених у Српској: Двадесеторо  из једне локалне фирме

Ilustracija

U poslednja 24 sata u Republici Srpskoj je registrovan 31 novi slučaj virusa korona, a testirano je ukupno 211uzoraka
U poslednja 24 sata u Republici Srpskoj je registrovan 31 novi slučaj virusa korona, a testirano je ukupno 211uzoraka. Ukupno je do sada u Srpskoj registrovano 2.232 slučajeva Covid - 19, a testirano je preko 36.000 uzoraka.


U bolnicama u Republici Srpskoj hospitalizovane su 133 osobe .


Najviše novih slučajeva su u vezi sa jednom fabrikom u trebinjskoj regiji, rečeno je danas na konferenciji za novinare nadležnih u Institutu za javno zdravstvo RS.


- Od novih slučajeva, 20 novozaraženih je vezano za jednu kompaniju. Zato je bitno da se striktno poštuju mere u poslovnim subjektima. U junu nam se nekoliko puta dešavaju epidemije u poslovnim subjektima - rekla je doktorka Jela Aćimović.


Ona je navela da su među obolelima u junu, većina bili kontakti već poznatih pozitivnih slučajeva, što ukazuje takođe na nepoštovanje određenih preporučenih mera.


- Na to nam ukazuje način transmisije - kazala je Aćimović.

V.D. direktor Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković je istakao da se uočava da je u lokalnim zajednicama gde je došlo do nepridržavanja mera, došlo i do pogoršanja epidemiološke situacije.


Institut za javno zdravtvo RS predložio je danas Republičkom štabu za vanredne situacije i Ministarstvu zdravlja RS da se raspuste republički karantini, jer novozaražene osobe imaju uglavnom blage simptome.


-Veliki je broj slučajeva onih sa blažom kliničkom slikom, pa je predloženo da se postepeno raspuštaju republički karantini u skladu sa procenama, te da se te osobe šalju u kućnu izolaciju. Takođe, svi novootkriveni slučajevi treba da se procene - kazao je Zeljković.


Pročitajte još: Sve mere na snazi do 6. jula: Porast broja zaraženih u RS


On je najavio i nove preporuke, a koji se odnose na klimatizaciju.


-Svesni smo da neki rade u teškim uslovima. Imamo razna iskustva gdje je došlo do širenja zaraze kretanjem vazduha. Oprezni smo kada su u pitanju klima uređaji, kako bismo smanjili rizik. Znamo da mnogi rade u teškim uslovima, zbog nemogućnosti upotrebe klime, zato pripremamo novi dokument sa preporukama - rekao je Zeljković.

Podsetio je da su sve aktuelne mere na snazi do 6. jula, a da će se do tada situacija analizirati i odlučiti o daljim preporukama, po pitanju javnih okupljanja, svadbi, sahrana i drugog.


Zeljković je podvukao i da ostaje na snazi preporuka da se maske nose i na otvorenom prostoru.