Drljača osuđen na 15 godina zatvora: Presuda za ubistvo i paljevinu tela Brune Rolda

Novosti Online / O. M.

petak, 05. 06. 2020. u 16:43

Дрљача осуђен на 15 година затвора: Пресуда за убиство и паљевину тела Бруне Ролда
Rade Drljača (25) osuđen je u Okružnom sudu u Banjaluci na 15 godina zatvora zbog brutalnog ubistva i paljevine tela Brune Rolda (54)

Rade Drljača (25) osuđen je u Okružnom sudu u Banjaluci na 15 godina zatvora zbog brutalnog ubistva i paljevine tela Brune Rolda (54) u novembru prošle godine.

Uz kaznu izrečena mu je i obavezna mera psihijatrijskog lečenja.

Presuda je izrečena nakon što je Drljača priznao da je u napuštenoj kući u centru Banjaluke, nožem zaklao Rolda. Zatim je zapalio dušek i izazvao požar u kojem je kuća izgorela, a telo ugljenisalo.

Prema optužnici u zločinu su učestvovali Boris Zorić (34) i Slobodan Krnetić, kojima se sudi u odvojenom postupku. Navodi se da su Rolda brutalno pretukli, a potom su mu noge vezali maramom. Krnetić i Zorić su takođe nožem pretili Roldu da će ga zaklati, da bi Drljača uzeo nož i ubio ga.

- Napravio sam rez na grlu i lagano povukao dole. Ni danas mi nije jasno zašto sam to učinio. Kajem se i to si nikada neću oprostiti - naveo je Drljača u priznanju.

Pročitajte još: ”Ubo sam ga u vrat, ali ne znam zašto”: Rade Drljača PRIZNAO ubistvo i paljevinu tela Brune Rolda

U presudi se navodi da je Drljača ubistvo počinio u stanju bitno smanjene uračunljivosti, a bio je pod dejstvom alkohola koji je mešao s tabletama. Veštačenje je potvrdilo da ima mentalni i poremećaj ličnosti, uz razvijenu toksikomansku zavisnost i druge tegobe. Više puta je lečen na psihijatriji i više puta pokušavao da sebi oduzme život. I u ranijim presudama sudovi su navodili da je opasan po sebe i okolinu, zbog čega je trebao biti zadržan u zatvorenoj psihijatrijskoj ustanovi. Međutim, zbog nepostajanja odgovarajuće ustanove za njegov tadašnji uzrast, pušten je na slobodu što je, ispostaviće se, imalo katastrofalne posledice.