Vlada RS donela je danas uredbu kojom se definiše kako građani Republike Srpske mogu koristiti turističke vaučere. Vrednost vaučera je 100 KM i predstavlja maksimalni iznos sredstava, koja korisnik vaučera može jednom u toku 2020. godine koristiti za plaćanje usluge smeštaja (noćenje sa doručkom), bez obzira na vrednost izvršene usluge smeštaja.

Ministarka trgovine i turizma RS Suzana Gašić pojasnila je da sada sledi prvi korak - raspisivanje javnog poziva kako bi se privredni subjekti, koji budu zainteresovani za saradnju na ovom projektu, mogli prijaviti.

-To su oni koji pružaju usluge smeštaja i turističke agencije, preko kojih će se moći ugovarati aražmani - istakla je Gašić.

Spisak će zatim biti objavljen na stranici Vlade RS i građani će znati kod koga mogu da rezervišu smeštaj.

-Pravo na korištenje vaučera ima svaki punoljetni građanin sa prebivalištem u RS. Građani će moći da se prijave za korištenje pomoću aplikacija. Preduslov će biti da su prethodno već rezervisali smeštaj na teritoriji RS - rekla je Gašić.

Ona je istakla da je cilj pomoći privredi i turizmu RS, ali i da se osvijeste građani da bar dio odmora provedu u RS.

Ugostitelj je dužan da usluge smeštaja (noćenje sa doručkom) pruži korisniku vaučera lično, u ugostiteljskom objektu za koji je izdata potvrda o rezervaciji i koji posluje van mesta prebivališta korisnika vaučera.

Pročitajte još: Punoletnim građanima vaučeri od 100 KM za odmor u Srpskoj

Vaučer može koristiti samo osoba na čije ime vaučer glasi, a ugostitelj, odnosno turistička agencija, naplaćuje korisniku uslugu umanjenu za vrednost vaučera.