Gradonačelnik Banjaluke najavio: Svi koji za uskršnje praznike dođu u RS biće u karantinu 14 dana

Novosti Online / D.LALIĆ

ponedeljak, 06. 04. 2020. u 13:33

Градоначелник Бањалуке најавио: Сви који за ускршње празнике дођу у РС биће у карантину 14 дана

Foto: Fejsbuk

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić izjavio je danas da su u ovom gradu 194 lica zaražena virusom korona, da ih je 2.000 u kućnoj izolaciji, ali da je situacija pod kontrolom
Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić izjavio je danas da su u ovom gradu 194 lica zaražena virusom korona, da ih je 2.000 u kućnoj izolaciji, ali da je situacija pod kontrolom.

- Sve mere zabrane važiće do 13. aprila, a za lica mlađa od 65 godina utorkom i petkom važiće ograničenje kretanja od 7.00 do 11.00 časova. Od jutros, radi održavanja sistema rada u javnim ustanovama od posebnog interesa, pre svega se to odnosi na zdravstvo i policiju, organizovano je dodatnih šest autobuskih pravaca, rekao je Radojičić u obraćanju javnosti nakon sednice gradskog Štaba za vanredne situacije.

On je istakao da u Republici Srpskoj i Banjaluci nije došlo do eksplozivnog rasta broja novozaraženih, nego je rast broja obolelih linearan i on je održiv.

Radojičić kaže da će od sutra od 7.00 do 15.00 časova biti omogućen rad subjektima kojima je naredbom Republičkog štaba za vanredne situacije to dozvoljeno.
-Mesec je dana od kako je u Banjaluci utvrđen nulti pacijent zaražen virusom korona. Od tada smo prošli nekoliko faza i ocena gradskog Štaba za vanredne situacije je da stanje držimo pod kontrom i da smo preventivnim i merama ograničenja u najvećoj meri zaštitili zdravlje i živote stanovnika, dodao je Radojičić.

On je naglasio da se još u potpunosti kontrolišu domaći klasteri, kao i lica koja su u prvom kontaktu sa obolelima.

-Još ne možemo reći da smo dostigli vrhunac epidemije, iako neki podaci govore da se nalazimo na takozvanom platou na kome je vrhunac. Važno je upozoriti sva lica da ne dolazi u obzir bilo kakvo opuštanje, jer moramo sve držati pod kontrolom i sprečiti unošenje novih prenosilaca iz inostranstva, zbog čega su lokalni karantini izuzetno važni, rekao je Radojičić.

On je napomenuo da lica koja planiraju da dođu za uskršnje i vaskršnje praznike moraju biti svesna da će prvo provesti u karantinu 14 dana.

PAKETI POMOĆI
Radojičić je naveo da od danas, posredstvom Centra za socijalni rad, počinje podela 1.617 paketa pomoći za 5.500 lica.
Prema njegovim rečima, biće organizovana rotacija u smeštaju u karantinima u koje se ne može unositi hrana.

RADIĆE DVE LABORATORIJE
-Kada je reč o radu zdravstvenih ustanova, novo je da će biti zatvorene laboratorije Doma zdravlja na većini lokacija zbog smanjenog obima posla. Radiće laboratorije u naselju Lazarevo, u Poliklinici i u Hitnoj pomoći, rekao je Radojičić.

Komentari (1)