Šatorski karantin na graničnom prelazu Rača, predviđen za smeštaj lica pod nadzorom, koja uđu u RS na graničnim prelazima Rača, Pavlovića most, Šepak, Karakaj, Bratunac i Skelani, je u punom kapacitetu, funkcioniše, i ispunjava sve standarde Svetske zdravstvene organizacije, izjavio je Milan Novitović, direktor Republičke uprave Civilne zaštite RS, prilikom posete ovom karantinu.


Karantin,za sada, ima smeštajni kapacitet za 36 osoba muškog, i 16 osoba ženskog pola,a jedan montažni objekat se koristi kao trpezarija, u kojoj je obezbeđena udaljenost lica do dva metra.


Pored vatrogasnog vozila i sanitarnih čvorova za održavanje lične higijene, nalazi se i ambulanta u kojoj su neprekidno lekarske ekipe i sanitarni inspektor.


Lica koja prolaze lekarsku trijažu, ostaju u karantinu dok im se ne uzmu uzorci i proslede u Institut za javno zdravstvo RS, nakon čega se upućuju u karantine lokalnih zajednica iz kojih su, kaže Novitović.


Kroz ovaj šatorski karantin već je prošlo 15 osoba iz Bijeljine, Ugljevika, Teslića, Dervente i Zvornika,koji su nakon uzimanja uzoraka preveženi u karantine u mesta prebivališta...