Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović očekuje da bi se u skupštinskoj proceduri do letnje pauze mogao naći Nacrt zakona o izmenama i dopunama Krivičnog zakona Republike Srpske.


U njemu je zaprećena kazna doživotnog zatvora za počinioce najtežih krivičnih dela, posebno ona na štetu djeteta.


- Siguran sam da će rasprava u Narodnoj skupštini dodatno poboljšati nacrt, ali naš definitivan stav je da za posebno teške oblike dela bude propisana kazna doživotne robije - rekao je danas ministar Kasipović.


On je podsetio da su Ministarstvo pravde i Ministarstvo unutrašnjih poslova Srpske sačinili registar počinilaca krivičnih dela protiv polnog integriteta deteta, odnosno tzv . registar pedofila.


Kasipović je obrazložio da je prvi uslov za uslovni otpust kod izdržavanja doživotne kazne zatvora da se izdrži najmanje 25 godina zatvora, jer na to obavezuje i Evropski sud za ljudska prava.


- Očekujem da se za najteža dela izriču i najoštrije kazne - poručio je Kasipović.


Ministar pravde RS je pojasnio i da su u okviru predmeta demokratija i ljudska prava i u sklopu projekta "Ja građanin", srednjoškolci u RS izabrali temu - seksualno zlostavljanje, te da su predstavnici Vlade RS sa učenicima razgovarali o sankcionisanju i svemu što čini izvršna vlast i postupajući sudovi kada je u pitanju seksualno zlostavljanje.


Pročitajte još: Doživotna robija za ubistvo i silovanje: Danas stupaju na snagu izmene krivičnog zakonika


Učenica trećeg razreda Građevinske škole u Banjaluci Anđela Kovljenić rekla je da su se odlučili za ovu temu jer smatraju da je reč o velikom problemu čijem rešavanju mogu doprineti.


- Razgovarali smo sa ministrom na koji način možemo nešto promeniti. Naš pokretač je ‘Tijanin zakon u Srbiji i smatramo da takav zakon treba doneti i kod nas - kazala je Kovljenićeva.