Sednica Parlamenta BiH: SDS i PDP srušili srpsko jedinstvo!

S. MIŠLjENOVIĆ

četvrtak, 27. 02. 2020. u 08:30

Седница Парламента БиХ: СДС и ПДП срушили српско јединство!

Sednica Parlamenta BiH - Foto AVAZ

Na sednici PBiH deo poslanika iz Srpske nije ispoštovao zaključke institucija RS. Članovi tih partija neće glasati za Zakon o odlasku stranih sudija iz suda BiH

POSLANICI SDS i PDP glasali su juče na sednici PBiH da se Predlog Zakona o prestanku mandata VSTS BiH uputi po hitnoj proceduri na razmatranje. Tim potezom su članovi SDS i PDP prekršili zaključke NS RS od pre deset dana, u kojima stoji da se obustavlja donošenje bilo kakvih odluka u organima BiH do usvajanja Zakona o prestanku mandata stranih sudija u Ustavnom sudu BiH, poruka je iz SNSD i stranaka koje čine vladajuću koaliciju u RS.


Mirko Šarović, lider SDS, poručio je i da poslanici SDS i PDP u PBiH neće glasati za Zakon o odlasku stranih sudija iz Ustavnog suda BiH, koji su predložili SNSD i HDZ BiH. On je rekao da je SNSD trebalo da se dogovori s njima i da ispoštuje dogovor koji je obelodanjen.


- Oni su izigrali dogovor lidera u Banjaluci i tada smo se usaglasili da tri člana, odnosno ovog jednog iz RS, kada dođe do zamene stranih sudija bira NS RS. Oni su se, međutim, opredelili za sasvim drugi koncept, da trojicu sudija bira PBiH, a potvrđuje Dom naroda, zato što su se dogovorili sa HDZ, a u vodu su bacili onaj dogovor koji su imali sa strankama iz RS - rekao je Šarović.


Predsedavajuća Kluba poslanika SNSD u PBiH Snježana Novaković Bursać smatra da su SDS i PDP ispoštovale političku volju SDA, davanjem podrške za upućivanje po hitnom postupku u proceduru Predloga zakona o prestanku mandata VSTS BiH.


- Ovaj zakon neće rešiti stanje u pravosuđu u BiH. Reč je o političkoj odluci Predsedništva SDA, koje je donelo odluku da su potrebne kadrovske smene u VSTS, i ovog puta, kao izvođači radova izabrane su, a i prihvatile su to, kolege iz PDP i SDS - navela je Bursaćeva.


Snježana Novaković Bursać - Foto RTRS


Nenad Stevandić, predsedavajući Srpskog kluba u PBiH, izjavio je da su SDS i PDP glasali protiv Zaključaka NS RS zbog duga iz stare koalicije sa SDA.


- Videli ste da je prvo Bakir Izetbegović tražio smenu Milana Tegeltije i da to uradi VSTS. Kada je video da to ne prolazi, onda je bilo ono "ima neka tajna veza", pa je Dragan Mektić tražio da se smeni celi VSTS - pojasnio je Stevandić.


Pročitajte još: Sastanak SDS-a i PDP-a u Banjaluci: Dogovorena koalicija na predstojećim lokalnim izborima u RS


Šef Kluba poslanika SNSD u NSRS Igor Žunić izjavio da su SDS i PDP u PBiH gaženjem zaključaka NS izvršili napad na institucije Srpske. On je istakao da je to bila prilika da se vidi šta znači zavođenje reda u pravosuđu u režiji SDS i PDP i saradnji sa SDA i ostalim bošnjačkim partijama iz Federacije BiH.

Branislav Borenović i Mirko Šarović - Foto D.Pozderović


POVLAČENjE ZAKLjUČAKA

BAKIR Izetbegović, lider SDA, Fahrudin Radončić, lider SBB, i Željko Komšić, lider DF, poručili su zvaničnicima RS sa zajedničkog sastanka u Predsedništvu BiH da neće dozvoliti prelaženje crvene linije, poručivši im da povuku nedavne zaključke definisane u NS RS.

- Nismo ovo uradili da uplašimo građane nego da bismo rekli gospodinu Dodiku da postoji crvena linija i postoje metode da se odgovori na nešto što se zove očuvanje BiH. Treba nam sveobuhvatna reforma pravosuđa i tek nakon toga možemo pričati o odlasku stranih sudija - poručili su lideri SDA, SBB i DF.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije