Udruženje "Vasila" iz Trebinja postoji već 13 godina, a čini ga deset žena koje čuvaju narodnu tradiciju od zaborava. U "Vasili" se sa velikom ljubavlju bave starim zanatima - šivenjem, pletenjem, tkanjem i vezom, a kao proizvod svega toga nastaju prava mala umetnička dela.

- Imamo saradnju sa našom turističkom organizacojom, sa Muzejom Hercegovine, “Hercegovačkom kućom“, punu podršku naše gradske uprave za projekte - rekla je Sena Đurica, iz Udruženja "Vasila".

Milka Drakul kaže da radni dan u ovom Udruženju počinje jatarnjom kafom i druženjem.

- Ja se bavim ručnim radovima. Naučila sam to kao dete od majke. To sam zavolela odmalena, a živela sam u Sarajevu 35 godina, i uvek sam plela, kada god sam imala slobodnog vremena. To me odmara, a sada je i korisno jer se nešto i proda - istakla je Milka Drakul.

U Udruženju "Vasila" prave unikatne odevne predmete, rađene od prirodnih materijala prožete etno-motivima. Kod njih se mogu pronaći pletene čarape, džemperi, šalovi, kape, muške i ženske košulje, a posebna umetnička dela su hercegovačke narodne nošnje. To je i posebno teško i zahtevno napraviti pošto se sve radi ručno i od prirodnih materijala koji su skupi, a kvalitetne je teško pronaći.

Foto D. Curać


- Najdraže su mi hercegovačke nošnje koje smo pravili za ANI "Jovan Dučić" iz Trebinja. To nam pričinjava veliko zadovoljstvo i ponosni smo kada vidimo da se oni predstvaljaju sa našom hercegovačkom nošnjom - istakla je Đurica.

Ono što takođe ističu u ovom udruženju je i to što ih posao ne umara. Naprotiv.


PROČITAJTE JOŠ: Istorijske i današnje veze, “večno prijateljstvo“ na klackalici: Gde su Srbija i Francuska stigle od Velikog rata do bombardovanja 1999 godine?


- Kada ovo pletem pomalo brojim, razbrajam, ne mislim ni o čemu. Pletem čarape, pulovere, džempere, ponča, heklam ako neko nešto poruči. Ulepšamo dan sebi radom - naglasila je Milka Drakul.

A, ono što ih posebno raduje je veliko interesovanje mladih, koji dolaze u njihovo udruženje kako bi učili stare zanate.

- Sve što je naše tradicionalno to je i lepo, a mladi su počeli to da shvataju što nam je i bio cilj. Organizujemo obuku za mlade i zaista mogu reći da postoji interesovanje. Sada nam je, recimo, bila i devojčica od deset godina - kaže Đurica.


KOLAČIĆI

U "Vasili" kažu da su zadovoljni interesovanjem za njihove proizvode. Pored toga što se bave starim zanatima, one prave i kolačiće od hercegovačkog bilja i meda.