Etno-motivi kao umetnička dela: Deset žena u trebinjskom udruženju Vasila 13 godina čuva tradiciju

D. CURAĆ

26. 02. 2020. u 16:45

Етно-мотиви као уметничка дела: Десет жена у требињском удружењу Васила 13 година чува традицију

Milka Drakul

Najdraže su mi hercegovačke nošnje koje smo pravili za ANI "Jovan Dučić" iz Trebinja, istakla je Đurica

Udruženje "Vasila" iz Trebinja postoji već 13 godina, a čini ga deset žena koje čuvaju narodnu tradiciju od zaborava. U "Vasili" se sa velikom ljubavlju bave starim zanatima - šivenjem, pletenjem, tkanjem i vezom, a kao proizvod svega toga nastaju prava mala umetnička dela.

- Imamo saradnju sa našom turističkom organizacojom, sa Muzejom Hercegovine, “Hercegovačkom kućom“, punu podršku naše gradske uprave za projekte - rekla je Sena Đurica, iz Udruženja "Vasila".

Milka Drakul kaže da radni dan u ovom Udruženju počinje jatarnjom kafom i druženjem.

- Ja se bavim ručnim radovima. Naučila sam to kao dete od majke. To sam zavolela odmalena, a živela sam u Sarajevu 35 godina, i uvek sam plela, kada god sam imala slobodnog vremena. To me odmara, a sada je i korisno jer se nešto i proda - istakla je Milka Drakul.

U Udruženju "Vasila" prave unikatne odevne predmete, rađene od prirodnih materijala prožete etno-motivima. Kod njih se mogu pronaći pletene čarape, džemperi, šalovi, kape, muške i ženske košulje, a posebna umetnička dela su hercegovačke narodne nošnje. To je i posebno teško i zahtevno napraviti pošto se sve radi ručno i od prirodnih materijala koji su skupi, a kvalitetne je teško pronaći.

Foto D. Curać


- Najdraže su mi hercegovačke nošnje koje smo pravili za ANI "Jovan Dučić" iz Trebinja. To nam pričinjava veliko zadovoljstvo i ponosni smo kada vidimo da se oni predstvaljaju sa našom hercegovačkom nošnjom - istakla je Đurica.

Ono što takođe ističu u ovom udruženju je i to što ih posao ne umara. Naprotiv.


PROČITAJTE JOŠ: Istorijske i današnje veze, “večno prijateljstvo“ na klackalici: Gde su Srbija i Francuska stigle od Velikog rata do bombardovanja 1999 godine?


- Kada ovo pletem pomalo brojim, razbrajam, ne mislim ni o čemu. Pletem čarape, pulovere, džempere, ponča, heklam ako neko nešto poruči. Ulepšamo dan sebi radom - naglasila je Milka Drakul.

A, ono što ih posebno raduje je veliko interesovanje mladih, koji dolaze u njihovo udruženje kako bi učili stare zanate.

- Sve što je naše tradicionalno to je i lepo, a mladi su počeli to da shvataju što nam je i bio cilj. Organizujemo obuku za mlade i zaista mogu reći da postoji interesovanje. Sada nam je, recimo, bila i devojčica od deset godina - kaže Đurica.


KOLAČIĆI

U "Vasili" kažu da su zadovoljni interesovanjem za njihove proizvode. Pored toga što se bave starim zanatima, one prave i kolačiće od hercegovačkog bilja i meda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije