SRPSKI član Predsedništva BiH Milorad Dodik ocenio je da niže pozicionirani službenici Stejt departmenta, poput zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Metjua Palmera, ne mogu pretiti njemu, ni bilo kome u Republici Srpskoj.

Reagujući na Palmerovu izjavu, da će on i svi zvaničnici Srpske biti kažnjeni ukoliko ne odustanu od svojih stavova, Dodik je kazao da takve stvari sluša već 10 godina.

- Palmer ne može da preti, jer je reč o niže pozicioniranom službeniku Stejt departmenta i on nije taj koji upravlja politikama. On samo pokušava da to glumi. Pokazao se kao čovek koji je, kroz niz poteza koje je činio, navijao isključivo za bošnjačku stranu - rekao je Dodik.

Naglasio je da takvi ljudi sličnim potezima pokušavaju da se dopadnu bošnjačkoj javnosti.

- Sada mogu da kažem, nakon ovoga što je Palmer rekao, da je to očigledna bezočna pretnja i ako Amerika na taj način misli da ovde koriguje odnose, onda je to njihov problem. Ne može se tako svetom upravljati - istakao je Dodik.

Palmer je Glasu Amerike rekao da je Dodik predmet američkih sankcija jer se i ranije ponašao "antidejtonski", navodeći da svi u Banjaluci i RS koji podržavaju taj stav rizikuju isti odgovor SAD. Njegova izjava je izazvala burne reakcije svih zvaničnika u Srpskoj.


PROČITAJTE JOŠ: Pošto se Palmer "obrušio" na njega, Dodik mu odgovorio: "Srbi su navikli na batine, nas to više ne boli"


Predsednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić poručio je da jednostrane pretnje ne mogu zaplašiti Srpsku.

- Pretnje Srbima dobro služe razvijanju bošnjačkog ekstremizma i srbofobne politike kojom se Srbima zabranjuju prava koja drugi narodi imaju - smatra Stevandić.

Smatra da te pretnje, i zaključak Predsedništva SDA kojim se ne prihvata zahtev za izmenu strukture Ustavnog suda BiH, služe za razvijanje ekstremističke namere bošnjačkog establišmenta, posebno SDA:

- Nerazumljivo je da postoje pretnje prekim sudom ljudima koji demokratski deluju, odluke donose u parlamentima i imaju pravo na samoodbranu i prava koja ima svaki drugi narod na svetu.

Metju Palmer

Predsednik DNS Nenad Nešić kaže da pretnje treba shvatiti ozbiljno, ali i da to treba biti upozorenje svim Srbima da samo jedinstvom mogu odgovoriti i zaštititi Srpsku.

- To je očekivana reakcija Palmera, jer se i pre oglašavao samo kada je to bilo na štetu Srpske i srpskog naroda. Spremni smo da idemo do kraja, da vratimo izvorne nadležnosti Srpske. Srpski predstavnici treba da se drže izvornog "Dejtona" i slova, a ne duha "Dejtona" - rekao je Nešić.

On smatra da se treba istrajati na donošenju novog zakona o Ustavnom sudu BiH, jer će u suprotnom srpski narod doći u situaciju da izgubi Republiku Srpsku. Zaključke SDA nazvao je očekivanim.

- SDA je zagovornik unitarne BiH i ne želi da prihvati ništa što bi dovelo do ravnopravnosti naroda - istakao je Nešić.


MANDATI STRANIH SUDIJA

PREDSEDNICA Srpske Željka Cvijanović je ocenila da strane sudije u Ustavnom sudu BiH umanjuju legitimitet i suverenitet BiH. Na pitanje šta će se desiti ako ne bude donet zakon o prestanku mandata stranih sudija u Ustavnom sudu BiH, ona je rekla:

- Biće donet drugi set koraka i mera, o kojima sada ne mogu govoriti. Vratićemo se u Skupštinu da izvestimo, a već sada znamo neke moguće stvari o kojima ćemo izvestiti.