Pretnjama ne mogu da zaplaše Srpsku: Burne reakcije zvaničnika u RS na izjave američkog diplomate Metjua Palmera

O. MATAVULj

23. 02. 2020. u 20:36

Претњама не могу да заплаше Српску: Бурне реакције званичника у РС на изјаве америчког дипломате Метјуа Палмера

Milorad Dodik, foto D.Pozderović

Pokazao se kao čovek koji je navijao za bošnjačku stranu, kaže Dodik

SRPSKI član Predsedništva BiH Milorad Dodik ocenio je da niže pozicionirani službenici Stejt departmenta, poput zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Metjua Palmera, ne mogu pretiti njemu, ni bilo kome u Republici Srpskoj.

Reagujući na Palmerovu izjavu, da će on i svi zvaničnici Srpske biti kažnjeni ukoliko ne odustanu od svojih stavova, Dodik je kazao da takve stvari sluša već 10 godina.

- Palmer ne može da preti, jer je reč o niže pozicioniranom službeniku Stejt departmenta i on nije taj koji upravlja politikama. On samo pokušava da to glumi. Pokazao se kao čovek koji je, kroz niz poteza koje je činio, navijao isključivo za bošnjačku stranu - rekao je Dodik.

Naglasio je da takvi ljudi sličnim potezima pokušavaju da se dopadnu bošnjačkoj javnosti.

- Sada mogu da kažem, nakon ovoga što je Palmer rekao, da je to očigledna bezočna pretnja i ako Amerika na taj način misli da ovde koriguje odnose, onda je to njihov problem. Ne može se tako svetom upravljati - istakao je Dodik.

Palmer je Glasu Amerike rekao da je Dodik predmet američkih sankcija jer se i ranije ponašao "antidejtonski", navodeći da svi u Banjaluci i RS koji podržavaju taj stav rizikuju isti odgovor SAD. Njegova izjava je izazvala burne reakcije svih zvaničnika u Srpskoj.


PROČITAJTE JOŠ: Pošto se Palmer "obrušio" na njega, Dodik mu odgovorio: "Srbi su navikli na batine, nas to više ne boli"


Predsednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić poručio je da jednostrane pretnje ne mogu zaplašiti Srpsku.

- Pretnje Srbima dobro služe razvijanju bošnjačkog ekstremizma i srbofobne politike kojom se Srbima zabranjuju prava koja drugi narodi imaju - smatra Stevandić.

Smatra da te pretnje, i zaključak Predsedništva SDA kojim se ne prihvata zahtev za izmenu strukture Ustavnog suda BiH, služe za razvijanje ekstremističke namere bošnjačkog establišmenta, posebno SDA:

- Nerazumljivo je da postoje pretnje prekim sudom ljudima koji demokratski deluju, odluke donose u parlamentima i imaju pravo na samoodbranu i prava koja ima svaki drugi narod na svetu.

Metju Palmer

Predsednik DNS Nenad Nešić kaže da pretnje treba shvatiti ozbiljno, ali i da to treba biti upozorenje svim Srbima da samo jedinstvom mogu odgovoriti i zaštititi Srpsku.

- To je očekivana reakcija Palmera, jer se i pre oglašavao samo kada je to bilo na štetu Srpske i srpskog naroda. Spremni smo da idemo do kraja, da vratimo izvorne nadležnosti Srpske. Srpski predstavnici treba da se drže izvornog "Dejtona" i slova, a ne duha "Dejtona" - rekao je Nešić.

On smatra da se treba istrajati na donošenju novog zakona o Ustavnom sudu BiH, jer će u suprotnom srpski narod doći u situaciju da izgubi Republiku Srpsku. Zaključke SDA nazvao je očekivanim.

- SDA je zagovornik unitarne BiH i ne želi da prihvati ništa što bi dovelo do ravnopravnosti naroda - istakao je Nešić.


MANDATI STRANIH SUDIJA

PREDSEDNICA Srpske Željka Cvijanović je ocenila da strane sudije u Ustavnom sudu BiH umanjuju legitimitet i suverenitet BiH. Na pitanje šta će se desiti ako ne bude donet zakon o prestanku mandata stranih sudija u Ustavnom sudu BiH, ona je rekla:

- Biće donet drugi set koraka i mera, o kojima sada ne mogu govoriti. Vratićemo se u Skupštinu da izvestimo, a već sada znamo neke moguće stvari o kojima ćemo izvestiti.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije