AKO mislite da je problem Milorad Dodik, izvolite! Međutim, ovde se digao narod, kao i zvanične institucije Srpske. Pozivam na dijalog, da se raspravlja o našem predlogu zakona o odlasku stranih sudija i izboru domaćih. Priča koja se ovde plasira oko straha, ne stoji. Evo, došao sam u Sarajevo. Uhapsite me ako možete! Sve što ove radim je legitimno i u skladu sa Ustavom.

To je u sredu poručio srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, a povodom reakcija Sarajeva na poteze Banjaluke nakon odluke Ustavnog suda kojom se, praktično, udara na teritoriju Srpske. U opštoj histeriji, prednjači lider SDA Bakir Izetbegović koji se pita i "zašto Dodik nije u zatvoru".

U takvoj atmosferi je održana kratka sednica Predsedništva BiH, na kojoj je Dodik pozvao predsedavajućeg Željka Komšića da podnese ostavku. Srpski član Predsedništva je preglasan po svim tačkama dnevnog reda, a nije prošao ni njegov predlog da se izmeni dnevni red. Zato je najavio da će biti protiv i ako na Predsedništvu bude odluka o vremenskoj prognozi.

- Komšić je izmanipulisao javnost u vezi sa imenovanjem stranog sudije Ustavnog suda. On je izmanipulisao i predsednika Evropskog suda za ljudska prava, čije je pismo dobio sa zahtevom da se izjasnimo o imenovanju stranog sudije. Prećutao je da je dobio pismo, a o tome je morao da se konsultuje s druga dva člana Predsedništva BiH. Ukoliko ima imalo morala neka podnese ostavku - naglasio je Dodik, i najavio da će predsednika Evropskog suda upoznati s tim kako ga je Komšić obmanuo.

Pročitajte još - Dodik: "Goodbye BiH, welcome RS-EXIT"

Dodik se osvrnuo i na Komšićevu izjavu da će "on i njemu slični braniti BiH":

- To da će neko preduzeti ratne mere je podvala o sukobima i ratovima. To je glupost i od toga nema ništa. Komšić puca iz prazne puške i plaši narod. Kako neko misli silom da disciplinuje Srpsku, je 'l NATO-om? Što se tiče Komšića i ostalih koji pričaju da će nešto braniti, to je junačenje bez pokrića. Više ja imam mogućnosti za tako nešto nego on, ali ja pozivam na mir.

Povodom zahteva da podnese ostavku, Komšić je izjavio da o tome neće da raspravlja, rekavši da sa "detetom nema problema koje ima sa Miloradom Dodikom":

- Mogu imati razumevanja za njegova stanja, ali ne mogu raspravljati sa njegovim "besnim glistama". To što mu se ne sviđa što sam ja u Predsedništvu, moraće da se strpi još dve godine.

Dodik je i ponovio da je Ustavni sud okupacijski za Srbe i da je inkvizicijski sud:

- Ukoliko se tehnički organizujemo, u petak ili subotu ćemo predati u Predstavnički dom Predlog zakona o prestanku mandata stranih sudija i postavljanju domaćih sudija u Ustavni sud BiH. To ćemo uraditi zajedno sa svim partijama iz RS koje su u Parlamentu BiH i sa HDZ BiH.

Bošnjački član Predsedništva BiH Šefik Džaferović izjavio je da bi odlazak stranih sudija iz Ustavnog suda BiH značio put u nestanak BiH, i pozvao na razgovore o širim promenama Ustava BiH koje uključuju i entitetsko glasanje.

VUČIĆ: POŠTUJEM "DEJTON" I DODIKA

SRBIJA se ne meša u unutrašnja pitanja BiH i izjavama u vezi sa situacijom u toj zemlji nisam ugrozio tu državu. Nema ničeg kontroverznog u mojoj izjavi da se politika Srbije zasniva na poštovanju Dejtonskog sporazuma, poštovanju integriteta BiH i integriteta RS u BiH, ali ima u napadima na mene koji su usledili zbog ovih reči. Kontroverzno je to što su odmah počeli da napadaju Srbiju i mene što nisam obuzdao Dodika. Moj posao nije ni da "obuzdavam" Dodika, kako to traže iz Sarajeva, a istovremeno me optužuju da zadirem u unutrašnja pitanja BiH. Ja poštujem Dodika - izjavio je predsednik Aleksandar Vučić.