Predstavnici Republike Srpske bojkotuju zajedničke institucije BiH

S. M.

12. 02. 2020. u 13:47

Представници Републике Српске бојкотују заједничке институције БиХ

Željka Cvijanović

Predstavnici Srpske obustavljaju učešće u odlučivanju na nivou BiH dok se ne donese novi zakon o Ustavnom sudu BiH, u kojem neće biti stranih sudija u tom sudu

POLITIČARI iz Republike Srpske jednoglasno su doneli odluku da predstavnici RS koji deluju u institucijama BiH obustave učestvovanje u donošenju odluka sve dok se ne usvoji novi zakon o Ustavnom sudu BiH u kojem neće biti stranaca.

Ovo je jednoglasan zaključak donesen u Banjaluci na sastanku sa Željkom Cvijanović, predsednicom RS. Odluku su podržale i vladajuće i opozicione stranke iz RS.

Povod za ovakav potez je nedavna odluka Ustavni sud BiH da proglasi neustavnim član Zakona o poljoprivrednom zemljištu RS. Ovim zakonom je propisano da predmetno poljoprivredno zemljište koje je javno dobro, odnosno državno vlasništvo, po sili zakona postaje vlasništvo i posed Srpske. Ustavni sud smatra da je reč o "isključivoj nadležnosti BiH u regulisanju pitanja državne imovine".

Ovakva odluka Ustavnog suda BiH nije prihvatljiva za RS i predstavlja udar na teritoriju RS, jer ako bi se dopustilo upisivanje teritorije RS na državu BiH, to znači da Srpska ostaje bez dela teritorije, a što je protivno Dejtonskom sporazumu po kojem RS pripada 49 odsto teritorije, a FBiH 51 odsto.

Željka Cvijanović, predsednica RS, poručila je nakon sastanka, da je Ustavni sud i do sada zadirao u entitetska pitanja, a da je sada počeo da zadire i u teritorijalna.

- Jednoglasno smo usvojili dva zaključka - rekla je Cvijanovićeva. - Učesnici su saglasni da predstavnici iz RS u institucijama BiH obustave učešće u odlučivanju po bilo kom pitanju iz nadležnosti institucija BiH do usvajanja zakona o Ustavnom sudu BiH u kome neće biti stranih sudija. Drugo, neophodna je hitna sednica Narodne skupštine RS na kojoj će se raspravljati o odlukama Ustavnog suda BiH.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će u ponedeljak, 17. februara, biti održana posebna sednica Narodne skupšine RS na kojoj će biti raspravljano o pitanjima koja se odnose na odluke Ustavnog suda BiH.

- Ako se do tada ne reši problem, povućiće se srpske sudije iz Ustavnog suda BiH - rekao je Dodik. On je poručio da će RS ići svojim putem.

- Ovo pravna država? - upitao se Dodik. - Ovo je pravno da ne kažem šta, Dejtonski sporazum je urušen mnogo puta, a sve odluke su bile na štetu RS. Obaveza Amerikanaca je da se ne mešaju, a to rade. Dosta više toga da se o pravima brine američka ambasada.

Zaključak svih parlamentarnih stranaka iz Srpske, koje deluju i u zajedničkim institucijama BiH, u praksi će značiti da Parlament BiH, Savet ministara BiH i Predsedništvio BiH neće moći da donesu nijednu odluku sve dok se ne ispuni zahtev iz Srpske i promeni struktura Ustavnog suda BiH.


DEVETORO SUDIJA, TROJE STRANACA

USTAVNI sud BiH se sastoji od devetoro sudija. Po dvoje sudija dolaze iz reda srpskog, bošnjačkog i hrvatskog naroda, a troje sudija su stranci. Dosadašnja praksa pri glasanju, a odluke se donose prostom većinom, pokazala je da dvoje Bošnjaka i troje stranaca mogu da donesu sve odluke. U dosadašnjem odlučivanju ovaj metod je primenjen u desetini slučajeva gde su donošene štetne odluke po Srpsku. Najočitiji primer je odluka o proglašenju neustavnosti Dana Republike Srpske 9. januara ili odluka o ukidanju grba, zastave i himne RS.


AMBASADA SAD O ODLUCI

POVODOM odluke RS reagovala je američka ambasada u Sarajevu pozivom, kako se navodi, svim stranama da poštuju odluke Ustavnog suda BiH, a izabrane i imenovane zvaničnike da izvršavaju svoje ustavne obaveze. Iz ambasade su kazali da je Ustavni sud BiH konačni autoritet koji određuje šta Ustav BiH propisuje, a šta ne propisuje.
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (24)

milan lala

12.02.2020. 14:12

Ispravno , krajnje je vreme da se odlucno zastite interesi R. Srpske . Ne odstupati , ako nebudu pristali onda referendum o nezavisnosti . imate podrsku celokupnog Srpskog roda u zemlji i svetu. Trazite podrsku Rusije .

Suverena

12.02.2020. 14:21

Срби бране своју земљу, колевку... а читам коментаре на ''слободној босни'' колика је мржња муслимана према овом нашем храбром народу - потурице горе од турчина, заиста! Ништа нису научили. Чисто зло - хоће да им странци диригују, ругају се својој браћи по крви... невероватно! Његош их је заиста добро осликао.

Prellee

12.02.2020. 14:29

Ovi iz mišje rupe, iz Ustavnog suda prekrajaju nešto kao "pravno" ono što je određeno u Dejstonskom sporazumu. Imovina je ENTITETA tako piše, trebali bi to da znaju. Igraju se opsano sa onim sa ćime se ne trebaju igrati. Ovo je dokaz da Bošnjaci ne žele da prihvate Srpski interes i konstantno ga gaze. Žele i teritoriju Srpskog naroda, pa zbog toga je i bilo rata, NIŠTA ONI NISU NAUČILI, niti POUKU izvukli.

maniks

12.02.2020. 14:35

Samo odlucno braco Srbi, dosta je vise ponizavanja i pretnje Srbima.Ne dozvolite da rade sa vama ono sto rade siptari Srbima na Kosovu a ovaj nas nesme ni da pomisli da nesto uradi osim praznih i dosadnih prica.

Demokratski Q

12.02.2020. 15:07

Dosta je više ponižavanja, saginjanja glave, popuštanja, ćutanja prema svima koji rade protiv interesa srpskog naroda.Podrška rukovodstvu i narodi Republike Srpske

Kapetan Deroko

12.02.2020. 15:26

Referendum tu nije potreban jer se ishod unapred zna .Narodna skupština RS treba odmah da proglasi nezavisnost kao što su to uradili šiptari .

Pera

12.02.2020. 15:49

@Kapetan Deroko - Šiptari su bili samo glasnogovornici a Klinton i Merkel su proglasili takozvanu državu Kosovo.

Rade Bg

12.02.2020. 15:52

Ako je sporazum postignut Dejtonskim ugovorom u kome je naglasena Republika Srpska,to moze da bude samo privremeno i nista vise. Republika Srpska ima puno pravo na odcepljenje od BiH po svim demokratskim pravima. A zasto se to ne koristi ja to neznam.

istina

12.02.2020. 17:16

@Rade Bg - Rade@Sam mozes da pronadjes odgovor. Proguglaj sta pise u dejtonskom sporazumu i sve ce da ti bude jasno.

Srpko

12.02.2020. 16:09

Referendum Predsednice i neka federacija zivi sa svojim gradanima a mi sa svojima u miru. U kojoj zemlji odluke donose sudije? Samo u nicijoj zemlji zato sto nema ni drzave nego je sastavljaju sa sudijama stranim. ZIVELA NEZAVISNA REPUBLIKA SRPSKA!!!

Мартиновић Бернард

12.02.2020. 16:35

Не дај те се браћо Срби, ви сте једини прави Срби. Не као ови у Београду. Живели браћо.

Р.Српска

12.02.2020. 16:59

Овако се брани Р.Српска.Овакви ставом имате подршку свих Срба у Р.Српској

Tof

12.02.2020. 17:11

Dosta kukanja braco Srbi,dignimo glave i dosta ponizavanja.Vulin kuka nemoze u CC,på zasto jacamo vojsku nego da niko nemoze da te ponizava!!!!.Napred i samo hrabro Srbi gde god bili.

istina

12.02.2020. 17:21

Ustavni sud je nastao dejtonskim sporazumom ,isto kao i entiteti i distrikt, tako da politicari paze na svoj rad. Dejtonski sporazum nije svedski sto .

esb-puerto@arcor.de

13.02.2020. 23:30

zčuj to . Sede tri stranca u vrxovnom sudu BiH .. Koja je to kiki riki država kad im sede stranci u sudu. ? ili bi trebali mi da pošaljemo sudije za Nemačku , Francusku , Englesku. pa da oni.odlučuju u njihovim sudnicama. ?