Svetosavskom nagradom nagrađena su 24 nastavnika iz osnovnih škola u Republici Srpskoj za izuzetne rezultate ostvarene u školskoj 2018/2019. godini. Svečana dodela Svetosavske nagrade organizovana je u Banjoj Luci pod pokroviteljstvom predsednice Republike Srpske Željke Cvijanović.


Ministarstvo prosvete i kulture Republike Srpske prvi put je ove godine dodelilo Svetosavsku nagradu istaknutim prosvetnim radnicima kako bi ukazalo na prosvetiteljsku ulogu učitelja i nastavnika.


Predsednica Željka Cvijanović i ministar prosvete i kulture Natalija Trivić uručile su najuspešnijim učiteljima i nastavnicima Svetosavsku nagradu, koja se sastoji od medaljona sa likom Svetog Save, delo akademika Milivoja Unkovića, povelje i novčanog dela od hiljadu maraka.


Nagrađena učiteljica iz Osnovne škole „Branko Radičević iz Banje Luke Irena Milošević rekla je da je Svetosavska nagrada koju je dobila kruna njenog rada.


To je najveće priznanje u oblasti vaspitanja i obrazovanja i san i želja svakog kreativnog i kvalitetnog nastavnika“, istakla je Miloševićeva.


Prdesednica Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da je dodela Svetosavske nagrade istaknutim prosvetnim radnicima u Srpskoj način da se pokaže uvažavanje ove časne profesije, teškog posla na vaspitanju i obrazovanju dece i njihove pripreme za budućnost.


Ona je pojasnila da priznanje treba da prati i stvaranje boljih uslova za rad prosvetnih radnika, te podsetila da je godinama u Republici Srpskoj mnogo ulagano u obrazovanje. „Uspeli smo da polako uđemo i u proces povećanja plata, znajući da je materijalni status i položaj naših prosvetnih radnika važan u afirmaciji ili bolje rečeno reafirmaciji njihove pozicije, rekla je Cvijanovićeva.


Ona je izrazila zadovoljstvo što je kao predsednik Republike mogla da bude pokrovitelj ovako važne manifestacije, kao i uverenje da će dodela Svetosavske nagrade postati tradicija.


Prosvetni radnici, vaspitajući i obrazujući mlade ljude, grade sigurnu budućnost Srpske“, rekla je ministar prosvete i kulture Republike Srpske mr Natalija Trivić na svečanosti uručenja Svetosavskih nagrada nastavniciima razredne i predmetne nastave za izuzetne rezultate ostvarene u školskoj 2018/19.godini.


Kao što je Sveti Sava primer inspiracije svima nama, tako je učitelj, odnosno nastavnik primer učenicima, a to Svetosavskom nagradom želimo naglasiti“, rekla je Trivićeva.


Ministar Natalija Trivić naglasila je da vreme kada je stvarao Sveti Sava i sadašnji trenutak dele vekovi, ali da srpski narod i danas deli iste vrednosti koje mu je prvi srpski prosvetitelj ostavio u nasleđe postavši i ostavši stubom duhovnsti, prosvete i kulture.


Svi mi potomci njegove duhovne i prosvetiteljske misli stojimo i danas zagledani u njegove podvige, ali i potrebe obrazovanja koje kroji novi razvoj društva i savremeno doba, a ono traži nova znanja, veštine i da se odgovori potrebama novih zanimanja budućnosti. To je veliki izazov“, dodala je Trivićeva.


Ona je ukazala na neophodnost da društvo transformiše svoj odnos prema obrazovanju. „Snažne obrazovne ustanove su osnov razvoja obrazovanja u koji smo već zakoračili i kojim moramo ići korak po korak, a prvi je vratiti đaka u središte zbivanja“, istakla je ministar Natalija Trivić.


Prema njenim rečima, namera Ministarstva je da prilagodi obrazovni sistem savremenom učeniku i njegovim potrebama.


Ona je potvrdila da Ministarstvo prosvete i kulture želi da podstakne i motiviše prosvetne radnike, te da čuje glas nastavnika pri donošenju odluka o obrazovnoj politici i drugim važnim društvenim pitanjima. „Oni su nosioci razvoja i njihova uloga je ključna“, istakla je Trivićeva i čestitala dobitnicima Svetosavske nagrade za školsku 2018/2019. godinu, uz želju da nastave da vaspitavaju i obrazuju učenike vodeći se primerom svetosavskim, njegovom prosvetiteljskom istrajnošću, čistotom i skromnošću.


Pročitajte još: Najveće priznanje srpskog naroda: Dodiku u Skoplju uručena Svetosavska povelja


Uprogramu je učestvovao hor „Kastratonika“ pod dirigentskom palicom kompozitora Dušana Pokrajčića, glumci Narodnog pozorišta Republike Srpske Slađana Zrnić, Bojan Kolopić i Ljubiša Savanović, djeca glumci iz Studija „Jazavac“, trio u sastavu: Vanja Mišić, Sanja Zelić i Ozren Četković, te hor Osnovne škole „Sveti Sava“ Banja Luka.