Poslanici Socijalističke partije u Narodnoj Skupštini Republike Srpske napustili su sednicu, Izvršnog odbora partije, koja se održavala u čevrtak, te održali sastanak kluba poslanika gde su doneli zaključak da od premijera Radovana Viškovića traže smenu ministra rudarstva i energetike i predsednika Socijalističke partije Petra Đokića! Nakon što u Hercegovini nije imao kvorum za održavanje sednice regionalnog odbora IJ 9, predsednik Socijalsitičke partije Petar Đokić u četvrtak je sazvao sednicu Izvršnog odbora Glavnog odbora u Banjaluci na koju su pozvani poslanici SP u Narodnoj Skupštini Republike Srpske. Umesto podrške, predsednik Đokić je od poslanika dobio zahtev da se smesta povuče sa mesta ministra rudarstva i energetike Republike Srpske, a po upućenom zahtevu, poslanici na čelu sa šefom kluba Maksimom Skokom, napustili su sednicu i održali sastanak kluba, na kome je jednoglasno usvojen zaključak da se traži Đokićeva ostavka.

- Jasno je da ne postoji podrška za ono što predsednik partije radi u svojstvu ministra rudarstva i energetike. Naš prioritet je da sačuvamo ugled partije, ugled institucija RS i ugled ministarstva. Umesto pritisaka i izbegavanja da se da bilo kakav odgovor, bolje bi bilo da se povuče sa pozicije ministra, jer to nije samo naš zahtev, nego i zahtev članstva, među kojem je veliki broj demobilisanih boraca Vojske Republike Srpske. Veoma je važno da naglasimo da predsednik Đokić nije imao podršku partije za potpisivanje ugovora na koji je negativno mišljenje dalo i Pravobranilaštvo RS, u slučaju vetroelektrane Grebak – istakao je šef kluba poslanika SP u NSRS i potpredsednik Socijalista Maksim Skoko.

Predsednik Gradskog odbora Socijalističke partije Banjaluka i narodni poslanik Goran Selak naglasio je da ni jedan pojedinac ne može da bude iznad statuta partije ili da radi suprotno politikama za koje se zalažu Socijalisti, te da je napuštanje sastanka logičan odgovor na pokušaje da se zataškaju problemi.

- Interesi pojedinaca ne mogu biti iznad statuta i politika za koje se bori Socijalistička partija. S obzirom da sa jedne strane imamo ozbiljne optužbe upućene prema našem rukovodstvu, a sa druge strane, umesto demanta i odgovora imamo pritiske, lobiranja i guranje pod tepih svih tih problema, naša odluka je da napustimo sastanak i da poduzmemo sve korake da zaštitimo i ugled Socijalističke partije i jedinstvo u partiji. Uprkos pritiscima, većina Socijalista u Republici Srpskoj čvrsto veruje da nam je potrebna demokratska moralna obnova i da to mora da krene od samog vrha. Socijalistička partija doživljava rast, okupljamo vredne i dobre ljude i imamo poverenje građana. U svojim resorima, Socijalisti se bore za napredak društva i bilo bi normalno da nam je rukovodstvo partije primer profesionalnosti i odgovornosti. To očigledno nije slučaj i to su prepoznali mnogi, a zato ćemo preduzeti sve potrebne korake da sačuvamo ugled partije i da nastavimo da rastemo i da se borimo za bolju Srpsku, ali ne samo rečima, nego rezultatima i odgovornim radom – poručio je Selak.

Predsednik regionalnog odbora Socijalističke partije Krajina i bivši ministar rada i boračko invalidske zaštite Milenko Savanović poručio je da je ostavka najmanje što Petar Đokić može da uradi kako bi doprinio partiji.

- Borci neće i ne žele da oproste ovakvo ponašanje, a među Socijalistima je veliki broj demobilisanih boraca VRS. Kao ministar, Petar Đokić je delovao mimo statuta partije, protiv politika za koje se zalažemo i protivno stavovima Pavobranilaštva, a sve to da bi jedan pripadnik paravojne formacije koja je poznata po zločinima nad srpskim narodom, dobio koncesioni ugovor. Na logično pitanje, čemu sve to, nema odgovora, nego se i dalje spletkari, lobira i pokušava ignorisati činjenica da Socijalistička partija i svi iskreni socijalisti neće da budu dio toga – rekao je Savanović.