PRIMER Dušana Stevanovića iz sela Tutnjevca, podno Majevice, nadomak Ugljevika, koji se za Božić obradovao kao malo dete, svedoči da ipak ne mora da znači da svugde važi ona Vukova izreka - da komšiji crkne krava.

Njegove komšije, čovekoljupci, humanisti, vredni, časni i pošteni ljudi, uz pomoć lokalne ugljevičke vlasti i meštana okolnih sela, uspeli su da ga, za najradosniji pravoslavni praznik, obraduju završetkom nove kuće. A koliko do juče, Dušan je živeo u trošnoj kući, kojoj je pretilo obrušavanje, bez struje i vode. Pošto živi od skromne socijalne pomoći, nije mogao ni da pomisli da renovira dom, a kamoli da se useli u nov.

PROČITAJTE JOŠ -Zrenjaninci pomažu obnovu kuće sedmočlane porodice

- Ovakav dar za Božić, novi dom, nešto je što me je veoma obradovalo i pokazalo da nikada ne treba da se gubi vera u Boga i ljude - kaže nam Dušan, koga komšije i prijatelji zovu Dujo. - Mislio sam da će mi život u trošnoj kući "odneti" život, ali su moje divne komšije iz sela i susednih mesta i lokalna vlast obećali pomoć i sve završili do Božića. Ovo je, za mene, dar od Boga preko ovih ljudi čije je srce veće od naše Majevice.

PROČITAJTE JOŠ - I Lozničani islamske verske ispovesti decenijama svetkuju i božićne praznike: Komšije su najpreče

Akciju je pokrenuo meštanin Dalibor Jovanović, a odmah su je prihvatili drugi meštani Tutnjevca i okoline. Privatni darodavci dali su oko 8.000 konvertibilnih maraka, a lokalna vlast iz Ugljevika, na čelu sa načelnikom Vasilijem Perićem, 10.000 konvertibilnih maraka.

Načelnik Perić kaže da je lep osećaj zajednički pomoći čoveku da dobije krov nad glavom. To je, kako kaže, samo jedna od akcija koje se vode u ugljevičkom kraju, gde je postignut dogovor da, u dogledno vreme, ne bude nijednog sugrađanina koji živi u uslovima nedostojnim čoveka.

Dobrotvori sa Dujom Foto V. Mitrić

PROGRAM MERA

- SA Centrom za socijalni rad imamo program mera koji reguliše naše zadatke, da skućimo sve one koji žive u uslovima sličnim onim u kojima je do pre nekoliko dana živeo Dušan Stevanović - kaže Vasilije Perić. - Ovo je i odluka lokalnog parlamenta, koja će biti sprovedena, siguran sam, bolje nego što smo nagovestili.