U EVIDENCIJI Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske trenutno je 29 penzionera koji imaju 100 i više godina života, otkriva za "Novosti" Mladen Milić, direktor Fonda PiO RS. Njih 23 ima prebivalište u Srpskoj, a šest van nje.

Najvremešnije žene - penzionerke su znatno brojnije, njih je - 21, dok je muškaraca čiji je životni vek duži od 100 godina osam.

- Najstariji korisnik prava na penziju, što se godina života tiče, ima 107 godina - navodi Milić. - Reč je o korisnici prava, rođenoj davne 1912. godine, čije je prebivalište u Srbiji, u Vojvodini. Porodičnu penziju prima 43 godine, još od 1976. godine.

Sledi je 103-godišnji korisnik starosne penzije, takođe nastanjen u Srbiji, u Vojvodini. Rođen je 1916. godine, a penziju prima više od pola veka, pune 52 godine.

Pročitajte još - Od Nove godine novi uslovi za odlazak u penziju

- Najstarija korisnica, koja ima 107 godina, nije istovremeno i korisnik sa najdužim periodom korišćenja penzije. Taj status pripada pet godina mlađoj korisnici koja, sa svoje 102 godine života, porodičnu penziju prima više od šest decenija, tačnije 61 godinu, odnosno od 1958. godine. Za razliku od dvoje korisnika, najstarijih u pogledu godina života, korisnica koja ima najduži period korišćenja prava na penziju živi u RS, u Krajini.