Od Nove godine novi uslovi za odlazak u penziju

Tanjug

05. 12. 2019. u 15:12

Од Нове године нови услови за одлазак у пензију

Foto K. Mihajlović

Nova godina donosi i nova pravila za odlazak u penziju tako da svaki zahtev koji je podnet posle 31. decembra podleže novim uslovima, koji su za žene malo drugačiji nego za muškarce

Nova godina donosi i nova pravila za odlazak u penziju tako da svaki zahtev koji je podnet posle 31. decembra podleže novim uslovima, koji su za žene malo drugačiji nego za muškarce.

Direktor Sektora za ostvarivanje prava iz PIO fonda Vladimir Stanković kaže za RTS da se uslovi za ostvarivanje prava na penziju za muškarce i žene postepeno pomeraju, a 2032. godine će biti izjednačeni.

Naredne godine, neće biti izmena u ostvarivanju prava na penziju kod muškaraca - za to će, kao i ove godine, biti potrebno navršenih 65 godina života i najmanje 15 godina upisanog staža.

PROČITAJTE JOŠ - Bez dana staža u penziju?

Ženama će takode biti potrebno 15 godina staža, a pravo na penziju moći ce da ostvare sa 63 godine, što je šest meseci kasnije nego ove godine.

Stanković objašnjava da ima promena u ostvarivanju prava na prevremenu penziju, i kod žena i kod muškaraca.

PROČITAJTE JOŠ - Vlada ne pristaje: Ukidanje kaznenih poena za prevremeni odlazak u penziju ugrozilo bi državnu kasu

"Muškarcima je i ove i naredne godine potrebno 40 godina staža, s tim što ove godine treba da imaju najmanje 57 godina i 8 meseci, a ta granica se pomera za osam meseci 2020. godine, na 58 godina i četiri meseca", naveo je Stanković.

Za ostvarivanje tog prava, žene treba da imaju najmanje 38 godina i šest meseci staža i 57 godina života. Naredne godine obe granice se pomeraju: Moraće da imaju najmanje 39 godina rada i 57 godina i osam meseci.

Stanković savetuje građane koji žele da apliciraju da se dobro informišu pre nego što podnesu zahtev.

Svako ima pravo da zatraži listing na kom se vidi pregled radnog angažovanja i koliko godina mu je uplaćivan staž. To se može proveriti ili onlajn ili u nekoj od filijala PIO fonda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Дачо

05.12.2019. 15:59

покушавате да задржите старе особе на послу јер нема ко да вам ради од млађих,а млади одлаазе

realist.

06.12.2019. 14:33

Trazili ste demokratiju, eto vi demokratija radicete dok vam neodpadnu M.. a!!!!!!

Dend

06.12.2019. 15:39

Tužno je šta se radi u PIO a Država "stoji" iza i štiti ih zakonom koji ne važi za građane !Kad bi se uradila revizija pojedinih penzija videlo bi se koliko su građani oštećeni ?

realist.

06.12.2019. 15:40

Znaci od Nove godine, ici ce se sa mrtvackim sandukom ispod ruke na posao kad nece moci vise da radi Sam uskace unutra i penzija je tu unutra.