Sklapa se mozaik Saveta ministara BiH: Okolić, Mijatović i Ilić zamenici iz RS!

S. MIŠLjENOVIĆ

10. 12. 2019. u 06:30

Склапа се мозаик Савета министара БиХ: Околић, Мијатовић и Илић заменици из РС!

Sednica Saveta ministara

Tri mesta pripašće koalicionim partnerima SNSD - US, SP i grupi Obrena Petrovića

FOTELjE u Savetu ministara, kojem će predsedavati Zoran Tegeltija (SNSD), popunjavaju se, i realno je da do 23. decembra bude imenovan novi saziv ove institucije. Kako "Novosti" saznaju, poznata su i imena tri zamenika iz Republike Srpske, koji će sesti u fotelje u Ministarstvu odbrane, Ministarstvu civilnih poslova i Ministarstvu bezbednosti BiH. Ova tri mesta će pripasti koalicionim partnerima SNSD, odnosno Ujedinjenoj Srpskoj, Socijalističkoj partiji i grupi Obrena Petrovića iz Doboja.

- Mirko Okolić iz Doboja kandidat je za zamenika ministra bezbednosti. Vladimir Mijatović iz Zvornika, član SP Srpske, biće zamenik ministra bezbednosti, dok u fotelju zamenika ministra civilnih poslova BiH treba da sedne Siniša Ilić, član US iz Zvornika - kaže izvor "Novosti".

Nenad Stevandić, predsednik US, potvrdio je "Novostima" da će ova stranka biti deo Saveta ministara BiH.

- Ovde nisu bitna imena koliko je bitno delovanje kadrova iz Republike Srpske koji će biti deo Saveta ministara BiH. Srpskoj je potreban jedan glas u Sarajevu i da se poštuju odluke institucija RS - kaže Stevandić.

Pročitajte još - “Novosti” otkrivaju: Ovi političari iz Republike Srpske idu u Savet ministara BiH

Već ranije je obelodanjeno da će Staša Košarac (SNSD) biti ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, a Vojin Mitrović (SNSD) ministar za komunikacije i transport. Prema najnovijim saznanjima, treći ministar iz RS u Savetu ministara BiH biće Draško Aćimović iz DNS, zadužen za ljudska prava i izbeglice.

Mirko Okolić Foto Glas Srpske

Zoran Tegeltija, predsedavajući Saveta ministra BiH, kaže da je proces konsultacija s političkim strankama o kandidatima za ministre u Savetu ministara počeo 6. decembra, u skladu s ranije dogovorenom raspodelom funkcija, a već ove sedmice će imati imena koja će uputiti na proveru u Centralnu izbornu komisiju (CIK) i Agenciju za istrage i zaštitu (SIPA) BiH, nakon odluke o njihovom imenovanju.

Vladimir Mijatović Foto Srna

- Proces konsultacija ide u dobrom pravcu, a jedini problem je što smo vremenski ograničeni ukoliko to želimo da završimo do kraja ove godine. Dolaze praznici i ako ne budemo brzo radili, može da se desi da proces konačnog formiranja Saveta ministara prenesemo u 2020. godinu - ističe Tegeltija.

Siniša Ilić Foto Srna

Ipak se nada da će 18. ili 23. decembra parlamentarci u BiH da se izjasne o imenima devet ministara i njihovih zamenika u novom sazivu Saveta ministara.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije