Održana sednica za pripremu izbora novog Saveta ministara BiH: Komisija podržala Tegeltiju

S. MIŠLjENOVIĆ

27. 11. 2019. u 06:15

Одржана седница за припрему избора новог Савета министара БиХ: Комисија подржала Тегелтију

Foto Argument

Osim predsedavajućeg, SNSD bi trebalo da dobije i tri ministarstva

KOMISIJA za pripremu izbora Saveta ministara u utorak je na sednici u Sarajevu podržala Zorana Tegeltiju kao kandidata za predsedavajućeg Saveta ministara. Tu odluku Komisija je donela sa osam glasova "za" i šest protiv.

Odgovarajući na mnogobrojna pitanja članova Komisije, Tegeltija je istakao da će Savet ministara s njim kao predsedavajućim biti ravnopravan partner svim institucijama na nivou BiH, i da će raditi u skladu sa Ustavom i zakonima.

Poručio je da će poštovati odluke organa na čijem će čelu biti - Saveta ministara Fiskalnog saveta BiH, kao i Predsedništva BiH, a svakako i zaključke i odluke Narodne skupštine RS.

Tegeltija je ponovio da ekonomija i podrška realnom sektoru ostaju njegov prioritet i u budućem radu Saveta ministara. On je pred Komisijom rekao da se slaže sa konstatacijom da je potrebno smanjiti administraciju u institucijama BiH, jer je javni sektor u BiH preobiman, mada o pitanju smanjenja birokratije nema punog konsenzusa u BiH.

Pročitajte još - Kraj blokade u BiH: Tegeltija imenovan za predsedavajućeg Saveta ministara

On je dodao da će o projekciji budžeta institucija BiH za narednu godinu biti razgovarano nakon imenovanja Saveta ministara i zvaničnog predloga Predsedništva BiH.

Prema njegovim rečima, u institucijama BiH treba otvoriti prostor za jačanje privrede i privatnog sektora.

Nije želeo da odgovara na pitanja koja su mu postavljena kao poslaniku u NS RS, ali je naglasio da će uvažavati i provoditi odluke i zaključke ove najviše zakonodavne institucije u Srpskoj.

Zoran Tegeltija Foto D. Pozderović

Na pitanje članova Komisije da li je upoznat o sadržaju Programa reformi BiH koga je nedavno usvojilo Predsedništvo BiH, Tegeltija je rekao da nije i da zato ne želi da komentariše taj dokument, za koji smatra da je dobra odluka, jer je odblokirano formiranje vlasti u BiH nakon godinu dana od Opštih izbora. On je dodao da će se zalagati za sva rešenja koja budu postignuta i dogovorena putem kompromisa i najšireg konsenzusa relevantnih faktora u BiH.

Tegeltija je članu Komisije Dženanu Džonlagiću odgovorio da bi za ideju povećanja stope PDV trebalo povesti najširu raspravu.

- Lično sam spreman da podržim povećanje opšte stope, ako taj novac bude vraćen u privredne tokove u BiH, u skladu sa pozitivnim zakonima - rekao je Tegeltija.

Predsedništvo BiH na vanrednoj sednici održanoj 19. novembra imenovalo je Zorana Tegeltiju za predsedavajućeg Saveta ministara.

Prema već postignutom dogovoru lidera SNSD, HDZ BiH i SDA, SNSD bi, osim predsedavajućeg Saveta ministara, trebalo da dobije Ministarstvo transporta i komunikacija, Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa i Ministarstvo za ljudska prava i izbeglice. SDA bi trebalo da dobije Ministarstvo inostranih poslova, Ministarstvo bezbednosti i Ministarstvo odbrane, dok će HDZ BiH pripasti Ministarstvo pravde, Ministarstvo civilnih poslova i Ministarstvo finansija. Očekivanja lidera SNSD, HDZ BiH i SDA je da se Savet ministara BiH formira do polovine decembra.

SKUPŠTINSKA PREPUCAVANjA!

NAKON što na dnevni red Narodne skupštine RS nije stavljen predlog opozicije da se raspravlja o dokumentu Program reformi BiH, najveći deo sednice je protekao u prepucavanju poslanika opozicije i vlasti o tome ko uvodi RS u NATO i ko je brani od članstva.

Opozicija je prozivala Milorada Dodika, srpskog člana PBiH, da je potpisao ulazak u NATO, a iz SNSD su im odgovarali da to nigde ne piše u dokumentu Program reformi BiH i da su lideri opozicije gurali RS prema NATO kroz razne dokumente.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije