Opština Trnovo pokrenula je rekonstrukciju Kuće spasa na Bjelašnici, posao vredanskoro 640 hiljada KM, koji treba da bude završen za dve godine, kako predviđa ugovor lokalne vlasti i sarajevske firme „Neimar“.


Kako kaže načelnik Trnova Ibro Berilo „ovo je još jedan od projekata koji ima za cilj podizanje kvalitete turističke ponude i promocije turizma u ovom delu BiH“.


Postojeće zdanje Kuće spasa je oronula i nužna je kompletna rekonstrukcija. Inače, zgrada će delimično da zadrži svoju prvenstvenu namenu. Jedna prostorija će biti uređena i otvorena za goste, vatrogasce, gorsku službu spasavanja…


U prizemnom obektu biće restoranski deo sa mokrim čvorovima, dok je potkrovlje predviđeno za spavanje. Položaj u odnosu na put koja povezuje zaleđe Bjelašnice sa centrom iziskuje da se izgradi jedan ovakav kompleks.


Načelnik Berilo podseća da se Kuća spasa nalazi na putu prema Lukomiru i vrhu Bjelašnice.


Pročitajte još: OLIMPIJSKA BJELAŠNICA: Bez gužve i vikendom (FOTO)


- Ovaj objekt ima svoju istoriju, svoje vreme i treba da ga obnovimo. Sam naziv Kuća spasa govori o tome kako je u prošlosti zaista bila sklonište za mnoge prolaznike, planinare i radnike koji su se tu našli na kiši ili u snežnoj mećavi, uz snažne udare vetra. Posebno je koristila meštanima koji su tu odmarali pri povratku iz Sarajeva u svoja sela – kaže načelnikBerilo.