Palmer: Moguć dogovor Beograda i Prištine, Rusija želi nestabilan region

Beta

09. 09. 2019. u 23:28

Палмер: Могућ договор Београда и Приштине, Русија жели нестабилан регион

Metju Palmer / Foto Tanjug

Izaslanik SAD Metju Palmer očekuje da pregovori Beograda i Prištine budu ozbiljniji i dovedu do sveobuhvatnog sporazuma. Idealno bi bilo da to bude na osnovu uzajamnog priznanja, kaže Palmer

Specijalni izaslanik SAD-a za Zapadni Balkan Metju Palmer izjavio je da je uveren da sporazum između Beograda i Prištine može biti postignut, da će SAD podržati Vladu u Prištini koja je posvećena dijalogu, kao i da Rusija želi region zasnovan na neredima i nepoverenju."Jedan od naših primarnih ciljeva je da podržimo formiranje vlade na Kosovu koja je posvećena dijalogu, što znači suspendovanje tarifa i vraćanje na pregovarački sto", rekao je on u intervjuu za RTCG.

On kaže da bi pregovori trebalo da budu ozbiljniji i da dovedu do sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine.

"Idealno bi bilo da to bude na osnovu uzajamnog priznanja. Jednom kada se dve strane vrate za pregovarački sto bićemo tamo kao partneri u potrazi za sporazumom koji će biti prihvatljiv za sve, trajan i fer i koji će pomoći Srbiji na putu ka EU", kazao je on.


PROČITAJTE JOŠ: Lavrov na oproštajnom prijemu Terzića: Neće nam oteti istoriju!

On je dodao i da je za čitav region važno da se to pitanje reši, ali i da ne veruje da razmirice između Beograda i Prištine mogu uticati na evropski put ostalih zemalja.

Palmer je kazao da su "Rusi na snazi na Zapadnom Balkanu", a da SAD ima suštinski različit pogled na region u odnosu na Rusiju.

"Zapadni Balkan vidimo kao člana porodice zapadnih zemalja, integrisanih u evroatlanskim institucijama, kao zemlje u kojima se sarađuje na osnovu pravila i normi. Rusi su pokazali da žele region zasnovan na neredima i na nepoverenju. Mislim da smo to najjasnije videli u Crnoj Gori kada su Rusi podržali državni udar 2016. godine koji je bio nečuven potez kako bi se Crna Gora sprečila da ide ka NATO-u i Zapadu", rekao je on.

Upitan da li misli da je moguće da se tako nešto ponovo dogodi, Palmer je rekao da nema nijednu informaciju koja bi ga mogla navesti da veruje da se tako nešto može ponoviti.

"Ipak ne mislim da su Rusi završili sa nastojanjima da prave probleme u Crnoj Gori i na Zapadnom Balkanu i to vidimo u celom regionu", rekao je on.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

Nenad NS

09.09.2019. 23:46

ja zelim nezavisno kosovo a rusi koji to ne zele oni prave problem,pa ko je ovde lud?

Kum Ruzvelt

10.09.2019. 00:46

Ti me bombarduješ, ubijaš i rušiš po Srbiji, a Rusi žele nestabilan region. Čudno. Sad je potrebno i da nas ponizite. Šiptari treba Srbiju da priznaju. Te plemenske zajednice da priznaju Srbiju ???? Aloooo, koje si ti političke škole završio? Ovde zaista neko želi nestabilan region.

Dend

10.09.2019. 15:52

Ameri su veoma talentovan narod da svoju krivicu pripišu dugima a da se onda pojave kao mirotvorci "brinući" za budućnost i uslovljavajući pomoć poturanjem svojih interesa ?

Ролекс.

11.09.2019. 01:04

Палмер па бисте изазвали нестабилност широм света,о чему причаш мало умни.

Ролекс.

15.09.2019. 00:34

Nije tacno da Rusija zeli nestabilnost regiona vec vi koji podrzavate Kosovske teroriste i zlocince.