POSLANICI PDP u Narodnoj skupštini RS Jelena Trivić i Draško Stanivuković predali su u parlament Srpske peticiju sa više od 3.000 potpisa građana, a koja je deo inicijative za izmene Zakona o Registru zaposlenih u javnom sektoru. Ključno kod izmena pomenutog zakona je objavljivanje diploma zaposlenih u državnim institucijama. Osim Trivićeve i Stanivukovića, inicijator ove akcije je i narodni poslanik Nebojša Vukanović.

Pomenuta inicijativa oko imena zakona, prema informacijama iz PDP, mogla bi se naći pred poslanicima već na oktobarskom zasedanju NS RS, a ukoliko se postigne široki konsenzus po pitanju objavljivanja diploma zaposlenih u institucijama RS, građani bi mogli i do kraja godine imati zvaničnu informaciju, gde su činovnici diplome sticali.


PROČITAJTE JOŠ: Bolji drumovi do olimpijskih planina

Jelena Trivić, poslanik PDP u Narodnoj skupštini RS, kaže za "Novosti" da očekuje da se izmeni pomenuti zakon i da konačno zaživi Registar zaposlenih u javnom sektoru RS.

- Ovaj zakon je usvojen još 2017. godine, ali ni nakon skoro dve godine nemamo još jasan Registar zaposlenih u javnom sektoru. Peticijom se traže izmene dva člana zakona, od kojih je jedan da se za svakog zaposlenog, osim stručne spreme, doda odrednica, odnosno podaci iz diplome koji će sadržavati ustanovu, mesto i datum sticanja diplome. Druga izmena je da nadležni organ koji vodi registar zaposlenih u javnom sektoru dužan da Narodnu skupštinu izveštava o nepravilnostima koje uoči tokom provere verodostojnosti podataka - pojasnila je Trivićeva.

Trivićeva je rekla da ovo nije političko, već pitanje koje se tiče svih građana i koje narušava prosperitet ove zemlje, i izrazila nadu da će zahtev za izmene Zakona o Registru zaposlenih u javnom sektoru Srpske dobiti podršku svih parlamentarnih stranaka.

Njen partijski kolega Draško Stanivuković kaže da duboko veruje da u vezi sa ovim pitanjem postoji konsenzus svih građana i političkih stranaka i poslanika.

PROČITAJTE JOŠ: RS: Roditelji traže "čista" odeljenja!

- Ovo nas ne deli na stranke, već pokazuje da li smo za pravdu ili nismo - dodao je Stanivuković i najavio da Klub PDP u parlamentu Srpske priprema do kraja godine set od 10 predloga izmena postojećih zakona, i predloge novih zakona.

Milan Petković, potpredsednik Narodne skupštine RS i član Ujedinjene Srpske, kaže da sve diplome zaposlenih u javnoj upravi treba da budu dostupne, kada se prema zakonskom rešenju zatraže na uvid.

- Poseban segment na koji treba obratiti pažnju je kontrola diploma pri zapošljavanju u javnom sektoru. Građani plaćaju javni sektor i sasvim je normalno i da znaju, ako ih zanima, ko je gde stekao diplomu. Ja ću vrlo rado dati svoju diplomu na uvid - poručio je Petković.

Kada se govori o donošenju zakona, Poslovnik o radu NS je tu jasan. U članu 190. stoji da "pravo predlaganja zakona, drugih propisa i opštih akata imaju narodni poslanici, predsednik Republike, Vlada i najmanje tri hiljade birača.

Jelena Trivić,foto PDP
PROVERE U TOKU

PREDSEDNIK Vlade RS Radovan Višković izjavio nedavno da svaki rukovodilac po zakonu ima pravo da naredi proveru diploma svojih zaposlenih. On kaže da je dobio informacije u elektronskoj formi i da ih još nije sve pregledao, jer je reč o hiljadama zaposlenih u institucijama.

- Sve će biti pregledano i videćemo da li ima spekulacija u smislu nelegalno stečenih diploma. Da li će i koliko tih diploma na kraju biti "sumnjivo" ili neće, potrebno je sačekati provere - naveo je Višković.