Narodna skupština RS: Usvojena informacija o stanju bezbednosti u Srpskoj

R. S.

četvrtak, 13. 06. 2019. u 12:34

Народна скупштина РС: Усвојена информација о стању безбедности у Српској

Foto: R. S.

Poslanici Narodne skupštine RS usvojili su danas informaciju o stanju bezbednosti u Republici Srpskoj u 2018. godini i prvih četiri meseca ove godine
Poslanici Narodne skupštine RS usvojili su danas informaciju o stanju bezbednosti u Republici Srpskoj u 2018. godini i prvih četiri meseca ove godine.

Rasprava o ovoj tački bila je zatvorena za javnost, a ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač je kasnije istakao da se vodila konstruktivna rasprava, kao i da je stanje bezbjednosti u Republici Srpskoj zadovoljavajuće po svim aspektima.

Poslanici skupštine Srpske su u današnjem danu za glasanje, prihvatili i Predlog zakona o podsticajima u privredi RS, po hitnom postupku.

Jednoglasno je usvojen Predlog zakona o dopuni Zakona o platama zaposlenih u institucijama pravosuđa, takođe po hitnom postupku, a kojim je predviđeno povećanje plata sudskim policajcima i policajcima u kazneno-popravnim ustanovama u visini deset odsto vrednosti plate policijskih službenika u MUP-u Republike Srpske.

Pročitajte još - Parlament Srpske ukida izveštaj o Srebrenici!


Usvojeni su i Predlog zakona o izmeni Zakona o bankama RS po hitnom postupku, zatim Predlog zakona o pečatima organa i institucija RS, te Predlog zakona o socijalnom stanovanju.

U nastavku ove pete redovne sednice parlamenta Srpske, sledeće sedmice, na dnevnom redu će biti Zakon o policiji i unutrašnjim poslovima RS, kojim se predviđa formiranje rezervnog sastava policije, kao i Zakon o javnom redu i miru, ali i druge tačke.

CILjEVI RS I SRBIJE PREMA DIJASPORI: OČUVANjE SRPSKOG JEZIKA I ĆIRILICE, ZAJEDNIČKI UDžBENICI...

Vlada Republike Srpske usvojila je danas informaciju o međusobnoj saradnji u oblasti obrazovanja i ispunjavanje zajedničkih ciljeva Republike Srpske i Republike Srbije prema srpskoj dijaspori.
Predloženo je potpisivanje još jednog sporazuma, a čiji se tekst odnosi na saradnju koju će dva ministarstva zajednički ostvarivati kroz nekoliko područja.

- U pitanju su zajednički rad na negovanju i očuvanju srpskog jezika i ćiriličnog pisma Srba u dijaspori, izradu programa nacionalne grupe predmeta za dijasporu i zajedničkih udžbenika, organizovanje dopunskog obrazovanja, omogućavanje zajedničkog korišćenja svih kapaciteta u promovisanju srpskog jezika, delovanje na očuvanju i razvoju srpskog nacionalnog jezičkog i kulturnog identiteta, organizovanje letnih škola za decu iz dijaspore u Srbiji i Republici Srpskoj i drugo – istaknuto je iz Vlade Republike Srpske.

Vlada Srpske usvojila je danas i informaciju o uvođenju kineskog jezika u škole u Republici Srpskoj.

- S obzirom na to da postoje pozitivna iskustva iz škola u kojima je kineski jezik uveden kao fakultativna nastava i veliki interes učenika za izučavanje kineskog jezika, Ministarstvo prosvete i kulture smatra da saradnju treba proširiti i omogućiti dolazak nastavnika kineskog jezika u Republiku Srpsku – poručili su iz Vlade RS.

Vlada je ovlastila ministra prosvete i kulture Republike Srpske da potpiše Sporazum o obezbeđivanju nastavnika kineskog jezika između Sedišta Konfucijevih instituta Narodne Republike Kine u Pekingu i Ministarstva prosvete i kulture RS.