U Andrićgradu su danas počele edukativne radionice na kojima učestvuju 34 učenika, nagrađena na konkursu "Zašto je kultura /meni/ važna?", koje je organizovalo Ministarstvo prosvete i kulture Republike Srpske. Učenici nisu krili radost što će imati priliku da se druže u gradu kulture, ali i što će još nešto novo naučiti. Učenica banjalučke gimnazije Sofija Miljatović rekla je da je konkurisala za kratki film.


- Nadam se da ću steći nova znanja koja do sada nisam imala ili bila u mogućnosti da ostvarim i saznam, navela je Miljatovićeva.

Učenik banjalučke gimnazije Matija Aleksić izrazio je očekivanje da će naučiti nešto novo o književnosti i pisanju, kao i da će se zabaviti u Višegradu i Andrićgradu.


Učenik Srednjoškolskog centra "Petar Kočić" iz Zvornika Nikola Maksimović rekao je da mu je želja da se profesionalno bavi muzikom, odnosno filmskom kompozicijom i komponovanjem.

- Očekujem da ću naučiti nešto novo, što je najbitnije za moj razvoj, naveo je Maksimović.


Pročitajte još: Ministarstvo nagradilo 38 najkreativnijih učenika


Pomoćnik ministra za kulturu Tanja Đaković rekla je da je kod dece zapažena kreativnost i potencijal koji bi se mogao dalje razvijati, pa je Ministarstvo prosvete i kulture Republike Srpske odlučilo da ove godine nagrada za najbolje učenike bude edukativni kamp.


- Ta nagrada je iskustvena, a učenici će imati priliku da sa mentorima učestvuju u stvaranju umetnosti, navela je Đakovićeva.


Ona je napomenula da su u kampu učenici iz šest oblasti umetnosti obuhvaćenih konkursom - likovne, primenjene umetnosti i dizajna, fotografije, književnosti, te dramske umetnosti, filma i muzike.


Učenici u Andrićgradu - Foto SRNA


- Svi oni imaju trodnevne organizovane radionice, u okviru kojih će, zajedno sa mentorima, moći da sprovedu svoju ideju do kraja, rekla je Đakovićeva.

Ona je izrazila očekivanje da će učenici iz Andrićgrada poneti najlepše uspomene i da će steći dragoceno iskustvo.


- Osim edukativnih radionica, imaće priliku da posete sve što Višegrad i Andrićgrad nude, a znamo da se u Višegradu nalazi i kulturno dobro koje je upisano na listu Svetske baštine Uneska, a to je Most Mehmed-paše Sokolovića, rekla je Đakovićeva.

Ona je zahvalila Republičko-pedagoškom zavodu koji je partner Ministarstva prosvete i kulture i Akademiji umetnosti Univerziteta u Banjaluci.


Dekan Akademije umetnosti Univerziteta u Banjaluci Sanda Dodik rekla je da će u okviru ovih radionica mladi moći da razviju talente, te da neki od njih kasnije upišu Akademiju.


- Naš zadatak je bio da naše kolege u prvom koraku projekta, procene talentovane učenike, koji su se prijavili na konkurs, a sada da rade sa njima. Bio je veliki broj prijavljenih radova, a oni su nastojali da odaberu one koji su najkreativniji, dodala je Dodik i dodala da su se sa Akademije veoma rado odazvali ovoj radionici.


Radionice će trajati do 6. aprila.