Cerić proziva Dodika i Srpsku!

S. MIŠLjENOVIĆ

četvrtak, 31. 01. 2019. u 13:23

Церић прозива Додика и Српску!

Tabla Republika Srpska

Bivši reis uputio otvoreno pismo predsedavajućem Predsedništva BiH. Perišić: Trebalo bi da uputi pismo Bošnjacima i objasni zašto danas nema Srba u FBiH. Cilj dela elite nije samo promena imena, već ukidanje RS

PREDSEDNIK Svetskog bošnjačkog kongresa Mustafa Cerić svojim pismom, umesto da smiruje i ublažava napetosti u BiH, dodatno ih podgrejava, kaže za "Novosti" Srđan Perišić, savetnik za politička pitanja srpskog člana Predsedništva BiH, a povodom pisma koje je Cerić uputio Miloradu Dodiku, predsedavajućem PBiH i srpskom članu.

Perišić je pozvao Cerića, bivšeg poglavara IZ u BiH, da napiše jedno pismo i Bošnjacima objasni zašto u Federaciji BiH više gotovo da nema Srba.


PROČITAJTE JOŠ: HAN ČLANOVIMA PREDSEDNIŠTVA BiH: Formirajte vlast što pre

Podsetivši da se Cerić u najnovijem pismu obraća predsedavajućem PBiH Miloradu Dodiku i "Srbima u Bosni i Srbiji", tražeći od njih da "prihvate greh i sramotu genocida nad Bošnjacima" i da skinu "svoje ime s tog zločina genocida", Perišić kaže da se iz tog pisma jasno razotkriva da cilj dela bošnjačke elite nije promena imena Srpske, već ukidanje samog postojanja Republike Srpske.

- Takav način obraćanja Srbima i zahtev da odustanu od imena Republika Srpska, predstavlja nastavak inicijative SDA da će podneti apelaciju Ustavnom sudu BiH za ocenu ustavnosti imena Srpske, ali u još ekstremnijoj formi - istakao je Perišić.

On je naveo da od intelektualca, koji je doktorirao u SAD, očekuje da racionalno i bez strasti sagleda društvena pitanja u multietničkoj BiH.

- Cerić to odbacuje i dodatno raspaljuje situaciju u najekstremnijoj formi. To je posledica njegovog dugogodišnjeg delovanja, još iz vremena rata u BiH. Upravo je Cerić taj koji, evo, 23 godine posle rata, na taj način onemogućava normalan politički život u BiH - naveo je Perišić.

On kaže i da se Cerić nikad nije osvrnuo na stvarna stradanja Srba.

- Zašto Cerić ne govori o stradanju 3.500 Srba u Srebrenici i njenoj okolini. Zašto ne govori da su tu nastradali Srbi, na najzverskiji način, bez obzira na pol i godine života - naveo je Perišić.

Srđan Perišić / Foto RTRS

On je upitao zašto se Cerić ne oglasi jednim otvorenim pismom Bošnjacima i kaže im iskreno ko je stvarno ubijao na Markalama 1994. godine.

- I na kraju, zašto Cerić ne napiše jedno pismo Bošnjacima i objasni im zašto više nema Srba u Sarajevu i sve je manje Hrvata u tom gradu. Zašto im pismom ne objasni gde su danas Srbi u Federaciji. Ako je intelektualac - trebalo bi - istakao je Perišić.

Bivši srpski član PBiH Mladen Ivanić ocenio je da nestabilnost i permanentnu krizu u kojoj se nalazi BiH, dodatno podgrejavaju stavovi nekadašnjeg poglavara IZ u BiH Mustafe Cerića.

Mustafa Cerić / Foto Kliks

Ivanić smatra da ne treba davati značaj čoveku koji nema nikakav ni moralni ni ljudski autoritet, ali da sadržaj pisma pokazuje, posebno kada se dovodi u kontekst inicijative SDA o preispitivanju naziva RS, da ozbiljan krug ljudi iz reda bošnjačkog naroda nije do kraja prihvatio Dejtonski mirovni sporazum.


PROČITAJTE JOŠ: DODIK U BRISELU: Kosmet vidim kao unutrašnje pitanje Srbije

Slično pismo od Cerića, puno neargumentovanih napada na tadašnjeg predsednika RS Milorada Dodika, dobio je 2011. godine i tadašnji srpski član PBiH Nebojša Radmanović.


SADRŽAJ PISMA

MUSTAFA Cerić u pismu, između ostalog, navodi da se oglašava zbog "Dodikove pretnje da će Srbi izaći iz BiH, ako Bošnjaci nastave da traže promenu atributa 'srpski' na imenu manjeg bosanskog entiteta". On u pismu navodi da nije zlo u imenu RS, već je "zlo u genocidu nad Bošnjacima, kojeg Srbi poistovećuju sa svojim srpskim imenom", ponavljajući reč "genocid" kroz celo pismo.

Cerić traži od Srba da "pokažu da su civilizovana nacija u Evropi i svetu, da se oslobode kolektivne krivice i da ne slave osuđene za ratne zločine, kao srpske nacionalne delije".