VIDEO-ZAPIS koji je na društvenim mrežama objavio izvesni Vahidin Delić, a koji slavi "vakat kada će doći rat" i poziva "braću mudžahedine iz Evrope da se ujedine i dignu kada dođe vreme za džihad", pokazuje da vehabije ne miruju i da su odlično organizovani, kaže za "Novosti" Dževad Galijašević, ekspert za borbu protiv terorizma.

Ovaj skandalozni video koji je Delić stavio na svoj fejsbuk-profil, za samo nekoliko dana imao je više od 75.000 pregleda. U videu, nepoznato lice ističe da se kada bude objavljen poziv na džihad neće odazvati samo "10.000 mudžahida - svetih ratnika iz BiH, već i svi iz Evrope".

Veliča se i zloglasni odred "El mudžahedin" koji je odgovoran za stotine monstruoznih ubistava Srba u proteklom ratu, neka od njih izvršena odsecanjem glave srpskih zarobljenika.

PROČITAJTE JOŠ: SUĐENjE ZA ZLOČINE NAD SRBIMA: Alija odlikovao "El mudžahedin"!

I u komentarima se nižu brojni uvredljivi komentari na račun Srba, Srbije i Republike Srpske. U jednoj od objava, uz sliku paljenja srpske zastave, navodi se da je "Srbija država koja ima uverljivo najveći broj zločinaca i masovnih ubica u Evropi, a i šire, po glavi stanovnika".

Galijašević kaže da nije slučajno da se sada pojavio pomenuti klip i da se posebno ističu uvrede na račun Srbije, jer je nedavno u Srbiji uhapšen vehabija Armin A. u Novom Pazaru.

- Ovo se može gledati i kao reakcija na hapšenje Armina A., koji očigledno ima jake veze u vehabijskom svetu - ističe Galijašević. - Pominjanje 10.000 vehabija iz BiH koji su spremni da se odazovu za džihad je još jedan dokaz da je vehabijska zajednica u BiH ogromna i organizovana.

On dodaje da bezbednosne službe u BiH i regionu moraju podići nivo bezbednosti jer očigledno vehabijski pokret ne miruje.

- Najbolja reakcija bezbednjaka u BiH bi bila da nosioce ovakvih aktivnosti pronađu i uhapse, jer ne treba dozvoliti širenje mržnje među narodima u regionu - ističe Galijašević.

PRIJAVA ZA NEPRIJAVLjIVANjE

U NOVOM Pazaru privedena su dvojica mladića za koje se sumnja da su pripadnici vehabijskog pokreta i da su u vezi sa pre tri dana uhapšenim Arminom A. osumnjičenim za pokušaj izrade eksplozivnih naprava, pripremanje terorističkih akcija i veze sa ID. Nezvanično, pretresom kuća privedenih nije pronađeno ništa što bi ih povezalo sa ekstremizmom i terorizmom, pa su pušteni uz prijave za neprijavljivanje krivičnog dela. Navodno, oni su znali šta Armin A. priprema, ali su o tome ćutali. M. N.