Klub Bošnjaka u Veću naroda Republike Srpske pokrenuo je proceduru zaštite vitalnog nacionalnog interesa na zaključke Narodne skupštine Srpske o informaciji o Izveštaju Komisije o događajima u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995. godine.

Potpredsedavajući Veća naroda Republike Srpske Kemo Čamdžija rekao je da Klub Bošnjaka očekuje da bude zakazana sednica Veća naroda.

- Osim pokretanja mehanizma, uputićemo pismo generalnim sekretarima Vlade, Narodne skupštine i Veća naroda. Zbog toga što je Vlada, pozivajući se na zaključke parlamenta, stavila van snage izveštaj Komisije o događajima u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995. godine, a da se pre toga Veće naroda, odnosno klubovi, nisu izjasnili o povredi vitalnog nacionalnog interesa - naveo je Čamdžija nakon sednice Kluba Bošnjaka.

Pročitajte još - VLADA RS ODLUČILA: Formirati komisiju za Srebrenicu

Dr Nenad Stevandić, potpredsednik Narodne skupštine RS, kaže, za "Novosti", da nije iznenađen odlukom Kluba Bošnjaka, ali i dodaje da je veto bespredmetan i besmislen.


SRPSKE ŽRTVE

- Ovom odlukom Klub Bošnjaka poručuje da Srbi ne smeju popisivati svoje žrtve. Komisija nije ni formirana a već imamo veto. Bošnjaci su trebali sačekati da vide šta će se uraditi pa tek onda neka deluju kako hoće - kaže Stevandić, i dodaje da očigledno Bošnjaci ne žele otkrivanje istine o Srebrenici.