PROGNANIK Nestor Ristić iz Doboja nije dočekao pravdu u sporu protiv Ministarstva odbrane BiH i Federacije BiH zbog uništavanja imanja u Gostovićima kod Zavidovića (FBiH) koje su počinili pripadnici odreda "El mudžahid". Umro je u 90. godini bez dobijene naknade i rešenog bilo kakvog stambenog pitanja od strane ovdašnjih vlasti RS.

Zajedno sa bratom Branislavom, on je pre 14 godina pokrenuo spor tražeći nadoknadu zbog razrušenih kuća i imanja, koje je njihov predak Petar dobio na poklon od ranijih vlasti zbog svojih zasluga kao učesnik balkanskih ratova i borac sa Solunskog fronta. Imanje je dobio u neposrednoj blizini srednjovekovnog manastira Udrim, koji je takođe dodatno devastiran dolaskom i formiranjem kampa mudžahedina u tom delu BiH.

Pročitajte još: Hrvatski ratni veterani traže: Prognanici su agresori?!

- Formalno je Ustavni sud odlučio da nema osnova za individualnu krivičnu odgovornost po tužbi Ristića, jer je presuđeni general ABiH Rasim Delić preminuo tokom žalbenog postupka. Zbog toga se tim slučajem nije pozabavila ni poslednja sudska instanca, Međunarodni sud pravde u Strazburu - kaže, za "Novosti", zastupnik Ristića u ovom sporu Siniša Lopandić.

VEŠTACI NEZAVISNI veštaci tokom procesa utvrdili da je vrednost imovine uništene u njihovom rodnom mestu Gostovići kod Zavidovića od strane plaćenika iz islamskih zemalja u proteklom ratu u BiH 199.000 maraka.

Advokat smatra da je pravda, ipak, dostižna, ali da se čeka sudski epilog drugog u lancu odgovornosti za zločine plaćenika iz islamskih zemalja, koji su se u ratu u BiH borili na strani i pod komandom ABiH, generala Sakiba Mahmuljina.

Pročitajte još: MASOVNO NAS "POKRŠTAVAJU": Srbe upisuju kao Hrvate, Bosance...

- Kao oštećena strana Nestorovi naslednici i njegov brat pojaviće se kada se donese očekivana presuda za odgovornost Mahmuljina, komandanta Trećeg zeničkog korpusa u čijem sastavu je bio odred "El mudžahid" - kaže Lopandić, dodavši da je cinično tumačenje u dosadašnjim odbranama iz FBiH da se u uništavanju imanja Ristića radilo o "višoj sili" i da nema dokaza da su mudžahedini bili pod komandom ABiH.

Nestor sa advokatom Sinišom Lopandićem


BEZ ODŠTETE

POTVRDU da su učestvovali u ratnom sukobu mudžahedini su dobili tek nakon što se nekoliko bošnjačkih generala predvođenih glavnokomandujućim ABiH Rasimom Delićem našlo u Tribunalu u Hagu zbog optužbi za zločine, koje su pod njihovom formalnom komandom počinili.

Pritisnuti tim dokazima, zastupnici odbrane posredno su priznali prisutvo mudžahedina u BiH i na području opštine Zavidovići. Ali sve to nije bilo dovoljno i nije prihvaćeno da tužena strana plati odštetu tužiteljima.