Medicina i IT na ceni u RS

N. Š. RADIĆ

22. 11. 2017. u 07:24

Sve više mladih u Srpskoj opredeljuje se za prekvalifikaciju radi zaposlenja. Privatni fakulteti omogućavaju mladima obuku

Медицина и ИТ на цени у РС

Mladen Mitrić

U POTRAZI za zaposlenjem sve više mladih u Srpskoj opredeljuje se za prekvalifikaciju za deficitarne poslove, jer u svojoj struci ne mogu da nađu profesionalni angažman. S obzirom na to da obrazovni sistem još nije prošao predviđene reforme, i dalje su mladima dostupni studiji za profesije koje su u velikom suficitu, kao što su ekonomija ili pravo, dok su medicinski tehničari i IT stručnjaci daleko najtraženiji.

Privatne obrazovne ustanove, fakulteti i škole omogućavaju mladima, uz određenu finansijsku nadoknadu da se prekvalifikuju u pomenuta, deficitarna zanimanja u skladu sa svojim primarnim znanjem.

Jedan od njih je i Banjalučanin Dinko Banović (33), medicinski tehničar, koji je ovo znanje stekao nakon prekvalifikacije u Srednjoškolskom centru "Gemit Apeiron" iz Banjaluke i trenutno radi u Hinoj službi Doma zdravlja Banjaluka.

- Završio sam Poljoprivrednu školu za veterinarskog tehničara nakon prva dva razreda srednje medicinske, što mi je omogućilo osnovu za prekvalifikaciju. Položio sam razliku od osam predmeta, platio oko 2.000 KM i došao do željene diplome. Žao mi je što se nisam ranije odvažio na ovaj potez - rekao je, za "Novosti", Banović.

OBRAZOVANJE ODRASLIH SREDNJOŠKOLSKI centar "Gemit Apeiron" iz Banjaluke sprovodi programe obrazovanja odraslih u oblasti medicine, ekonomije i prava. Program obrazovanja odraslih za sticanje srednje stručne spreme traje 16 meseci, a cena školovanja je različite za svakog polaznika, što je uslovljeno ulaznim faktorom, odnosno završenim nivoom i oblikom prethodnog školovanja.

Prekvalifikaciju sa veterinarskog na medicinskog tehničara je završio i njegov sugrađanin Đorđe Kukolj, ali je imao drugačiji motiv - zaposlenje u Nemačkoj. Kukolj je pohađao kompletnu prekvalifikaciju, položio je 14 neophodnih predmeta za zvanje medicinskog tehničara i već nekoliko meseci radi u Nemačkoj.

- Nisam se dvoumio oko vrste prekvalifikacije, znao sam da je to sada najtraženiji poziv u Evropi, i da samo Nemačka traži 270.000 radnika u mojoj novoj struci. Zadovoljan sam svojim angažmanom i trenutno zarađujem tri puta viša nego u Banjaluci u Hitnoj službi - rekao je Kukolj.

Koliko se često poljoprivredni tehničari opredeljuju za bele mantile, isto toliko često i novinari u buduće IT stručnjake.

Mladen Mitrić (35), diplomirani novinar iz Šipova, skoro deceniju je radio na povremenim novinarskim poslovima u Banjaluci, a potom i Beogradu, ali nigde nije uspeo da se stalno zaposli. Razočaran svojom primarnom profesijom odlučio je da stekne znanje u IT oblasti.

- Trenutno pohađam HTML kurs u Inovacionom centru u Banjaluci, i nakon nekoliko časova, siguran sam da će to biti moj idući poziv - rekao je Mitrić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije