Porno-snimcima fratru iznudili 250.000 maraka

O. MATAVULJ

19. 09. 2017. u 08:45

"Steroid" raskrinkao aferu koja je potresla Katoličku crkvu u BiH. Za ćutanje platio 250.000 KM, a sumnja se da je trošio i novac vernika

Порно-снимцима фратру изнудили 250.000 марака

Ilustracija Toše Borkovića

NEZAPAMĆENI skandal potresa Katoličku crkvu u BiH, nakon što su tri osobe uhapšene i pritvorene zbog sumnje da su seks-snimcima ucenjivale katoličkog sveštenika I. K. od koga su naplatile oko 250.000 KM da ne objave eksplicitne snimke njegovog seksa sa ženama. Kako je potvrđeno "Novostima", za ucenu su osumnjičeni Aleksandar Vasiljević i Saška Kovačević iz Doboja i Milo Joksimović iz Modriče.

Vasiljević i Kovačevićeva uhapšeni su 16. avgusta u akciji "Steroid", koju su sproveli inspektori Uprave kriminalističke policije MUP RS i PU Doboj. U nastavku akcije 28. avgusta uhapšen je i Joksimović.

- NJima se na teret stavlja krivično delo ucene, odnosno da su od katoličkog sveštenika I. K. naplatili 250.000 KM da ne objave snimke na kojima se vidi da je prekršio celibat i imao seksualne odnose sa ženama. Radi se o najmanje tri snimka sa dve različite žene, koje su, po svemu sudeći, snimili osumnjičeni - kaže izvor blizak istrazi.

On pojašnjava da je sveštenik mesecima plaćao osumnjičenima za ćutanje novčano, a ponekad i u skupocenoj robi. Za isplatu je koristio i župni novac, a najverovatnije i donacije vernika, jer je tražene iznose isplaćivao u sitnim apoenima od po 10 i 20 KM. Kada više nije mogao da podnese namete osumnjičenih, odlučio je da sve prijavi policiji.

- Sprovedena je detaljna istraga, i Kovačević i Vasiljevićeva su uhvaćeni u zamku. Uhapšeni su nakon što su u označenim novčanicama i na unapred dogovorenoj lokaciji od sveštenika uzeli 15.000 KM - pojasnio je izvor iz policije.

Tokom istrage ispitano je i saslušano više svedoka, da bi u nastavku akcije policija uhapsila i Mila Joksimovića zbog sumnje da je učestvovao u uceni. Rešenjem Osnovnog suda u Doboju svima je određen jednomesečni pritvor, koji je u odnosu na Vasiljevića i Kovačevićevu prošle sedmice produžen za još dva meseca.

Na zvaničan upit "Novosti", u PU Doboj je potvrđeno da su tri lica uhapšena zbog ucene, ali detalje nisu otkrivali.

- U akciji "Steroid" 16. avgusta ove godine dva lica su lišena slobode zbog sumnje da su počinila krivično delo ucene. Po naredbi Osnovnog suda u Doboju izvršeni su pretresi stambenih i poslovnih objekata, te vozila koja osumnjičeni koriste, pri čemu su oduzeti predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem krivičnom postupku - navode u PU Doboj.

U policiji navode da je u nastavku akcije 28. avgusta u Modriči uhapšeno još jedno lice.


BEZ KOMENTARA

SVEŠTENIK I. K. koji je bio žrtva ucene u telefonskom razgovoru nije želeo da komentariše ovaj slučaj, kao ni činjenicu da je prekršio celibat.

- Ne bih voleo da to ide u javnost - rekao je I. K.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Анти Антифа

19.09.2017. 09:40

Јавна је тајна да сви католички svecenici имају сексуалне односе.Каква им вера такав им је и завет

Thor

19.09.2017. 13:41

Napokon da se pojavi i jedan katolički svećenik sa normalnom orijentacijom. Ovo treba pozdraviti.